В данните за руската ваксина срещу COVID-19 има непълноти, несъответствия

...
В данните за руската ваксина срещу COVID-19 има непълноти, несъответствия
Коментари Харесай

Учени алармираха: Данните на руската ваксина са копи-пейст

В данните за съветската ваксина против COVID-19 има непълноти, несъответствия и повтаряемост като копи-пейст. За това предизвестяват 38 учени, чиято позиция е оповестена в списание Nature.

Изданието припомня, че съветските данни бяха оповестени през този месец в здравното списание The Lancet. В отворено писмо към съветските създатели учените показват, че оповестените резултати от ранната фаза на проучванията са показани единствено под формата на графики, без съответните данни, върху които са издигнати тези графики, съобщи News.bg.

Италианският молекулярен биолог Енрико Бучи показва, че в съветската обява в The Lancet е показано премерване на равнището на имунните кафези в кръвта на 9 групи доброволци, върху които са изпитвани разнообразни формули на имунизацията. В две от тези групи данните са се оказали идентични. " Шансовете това да се случи по естествено стичане на събитията са оскъдни ", разяснява Бучи. Учените показват, че не насочат обвинявания, само че с цел да се направи съответна преценка, е належащо по-детайлно показване на истинските данни. Същевременно се отбелязва, че публикуването на такова проучване без детайлни данни е прекомерно нетипично държание в научните среди.

Например, Оксфордският университет и компанията AstraZeneca, които също разгласиха в The Lancet отчет за създадената от тях ваксина, показаха огромно количество данни, позволяващи на други учени да ревизират изложеното в обявата. От Nature са се обърнали за уточнения към създателя на съветската обява за имунизацията на изследователския център " Гамалея " Денис Логунов, само че той е отказал коментар. Руската ваксина беше записана, без да е извършена наложителната по международните фармацевтични стандарти трета фаза на тествания и без издание на данните от предходните стадии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР