В дългосрочен план печелим от спрените доставки на природен газ,

...
В дългосрочен план печелим от спрените доставки на природен газ,
Коментари Харесай

Доц. Атанас Георгиев: Газовите пазари са притиснати откъм предлагане, високите цени ще се задържат



" В дълготраен проект печелим от спрените доставки на природен газ , тъй като най-сетне ще обърнем внимание на диверсификацията. В кратковременен проект губим от това, че нямаме подготвени варианти, а наличните, водят до по-високи цени ".

Това сподели пред БНР доцент Атанас Георгиев, декан на стопанския факултет на Софийския университет.

И добави, че сега газовите пазари в Европа са доста притиснати откъм предложение, по тази причина високите цени над 200 евро ще се задържат до края на годината .

" Вече ще приказваме за газов пазар, друг от това, което сме виждали. Ако се намерят различни доставки, които да бъдат с по-дългосрочни контракти, могат да се реализиран по-добри равнища ".

В предаването " 12+3 " доцент Георгиев добави, че би трябвало да се намерят решения, които да подкрепят индустриалните консуматори, само че и да се даде сигнал, че това е пазарната обстановка и страната няма какво повече да направи .

" Важно е да се обърне внимание към ограничения, с които потребителите на сила могат да бъдат превърнати в произвеждащи консуматори, като се отстранен административните ограничения и те да могат да построяват свои мощности за ползване. Този развой да се поддържат мрежите, които ще почувстват напън от това, че ще има по-голяма непредвидимост ".

Той акцентира, че опасност е не толкоз прекъсването на газовите доставки към България и други страни, а към общия пазар .

" Ако напрежението се резервира, в случай че няма завършек на войната и глобите продължат, това ще докара до инфлационни резултати, които ще обиден всички консуматори, които ще са повече от директните енергийни резултати, които сега виждаме ".

Интервюто с доцент Атанас Георгиев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР