В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на

...
В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на
Коментари Харесай

България в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021

В далечната 2007 година Гугъл прави гражданска война със основаването на Гугъл Street View, като първите фрагменти, оповестени на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър.

Оттогава колите на Street View, оборудвани със специфични камери за панорамна снимка, са снимали и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона благи, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо!

Улиците обаче не изчерпват опциите на платформата – основават се фотоси и от културни забележителности, вътрешността на здания с културно-историческа значителност, галактически фрагменти, и даже и такива от океанските дълбини.



На 15-ия рожден ден на услугата Street View Гугъл споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни местоположения по света, които потребителите са търсили през миналата година, измежду които се подреждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място измежду най-посещаваните страни в Гугъл Street View през 2021 година, тъкмо сред Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, Съединени американски щати и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на надлежно четвърто и пето място.

Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за отмора от българите – Малдивите – се подрежда на 100-то място.

А ето и топ 10 на най-често посещаваните и обсъждани в Street View градове в света за последната година:

1. Джакарта, Индонезия
2. Токио, Япония
3. Мексико Сити, Мексико
4. Сао Пауло, Бразилия
5. Буенос Айрес, Аржентина
6. Ню Йорк, Съединени американски щати
7. Истанбул, Турция
8. Тайпе, Тайван
9. Париж, Франция
10. Осака, Япония



Що се отнася до най-посещаваните международни забележителности в Street View за интервала април 2021 – април 2022 година, България участва в Топ 500, като катедралата „ Св. Александър Невски “ в столицата се подрежда на 439-то място.

Класацията за миналата година се оглавява от най-високата постройка в света - Бурж Халифа в Обединените арабски емирства (1-во), емблематичната Айфелова кула в Париж (2-ро) и специфична сбирка от фотоси на Тадж Махал в Индия (3-та).

Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата Св. Александър Невски, да вземем за пример Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

Ето първите 10 измежду най-посещаваните забележителности по света:

1. Бурж Халифа – Обединени арабски емирства
2. Айфеловата кула – Франция
3. Тадж Махал – Индия
4. Статуята на свободата – Съединени американски щати
5. Статуята на Христос Спасител – Бразилия
6. Лабиринтът в Риолит – Съединени американски щати
7. Некрополът в Гиза – Египет
8. Белият дом – Съединени американски щати
9. Колизеумът – Италия
10. Националния монумент в Джакарта – Индонезия



Кои са най-посещаваните забележителности в България? Ето първите 10 за миналата година:

1. Храм-паметникът "Св. Александър Невски " в София
2. Църквата "Света София "
3. Троянският манастир
4. Рилският манастир
5. Екшън Аквапаркът в Созопол
6. Църквата "Света Неделя " в София
7. Нос Калиакра
8. Централна автогара - София
9. Църквата "Света Троица "в Банско
10. Църквата "Успение на Св. Богородица " в Самоков



През последната година ползата към музеите също е повишен. И до момента в който някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат предстоящите водещи позиции в съответните страни, в Португалия най-популярен измежду обсъжданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей. А това е класацията на 10-те най-често обсъждани музеи в България:

1. Боянската черква в София
2. Музеят на илюзиите в София
3. Националният природонаучен музей в София
4. Мини България Парк във Велико Търново
5. Музеят на солта в Поморие
6. Музеят "Къкринско Ханче " в Къкрина, Община Ловеч
7. Музейко в София
8. Църквата-музей "Христос Пантократор " в Несебър
9. Музеят на розата в Казанлък
10. Етнографският музей навън "Етър “ в Габрово



Функцията Street View на Гугъл Maps започва в България през 2013 година и след това биват добавени многочислени нови локации и забележителности, с цел да се подсигурява допустимо най-хубавото потребителско преживяване.

Добавени са варианти, като да вземем за пример да посещаваме места, недостъпни за коли, като пешеходни зони или планински върхове, до момента в който седим комфортно вкъщи.

Първата актуализация на Street View е през 2018 година и от този момент колите на Гугъл Street View посещават България съвсем всяка година, с цел да отразяват развиването на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

За да означи честването на своята 15-годишнина, Гугъл Street View добави четири нови сбирки, които можете да разгледате при идващото си Street View странствуване:

Ето и някои от най-впечатляващите фрагменти в 5 Street View, подбрани от Гугъл

Плаши ли ви мисълта за посещаване на деен вулкан? Потребител на Гугъл от Нова Зеландия го е направил, с цел да не ви се постанова на вас – при кратера на вулкана Марум на остров Амбрим от архипелага Нови Хебриди в Тихия океан.



Солната мина Величка в Полша е обект на ЮНЕСКО с галерии, в които всички декоративни детайли са направени от сол.



Петра, Йордания ви наподобява позната? Този действителен „ фон “ участва в редица паметни филми, в това число „ Аладин “, „ Мумията се завръща “, „ Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход “ и „ Трансформърс: Отмъщението “.



Благодарение на съдействието на Гугъл с НАСА, Street View потребителите могат да усетят какво е да си астронавт, като „ посетят “ Международната галактическа станция.



Гмурнете се в Тихия океан и плувайте с морските лъвове край крайбрежията на островите Галапагос.



Гугъл се гордее с опцията да улови толкоз доста от чудесата, историята и невероятните обекти и феномени в света със Street View. Това обаче не би било допустимо без приноса на потребителите по целия свят, които снимат и споделят свои изображения за Street View.

За да улесни това взаимно проучване и снимане на света, Гугъл започва Street View Studio – нова платформа с всички нужни принадлежности за бързо издание на единични или цели групи 360-градусови изображения. За да научите повече, посетете блога на Гугъл.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР