В Чикаго днес за 15-и път ще бъде отбелязан Денят

...
В Чикаго днес за 15-и път ще бъде отбелязан Денят
Коментари Харесай

Отбелязват 3 март и в Чикаго

В Чикаго през днешния ден за 15-и път ще бъде маркиран Денят на България.

След няколко часа българското знаме ще се издигне измежду небостъргачите в центъра на милионния град, а нашенска музика ще огласи площада.

Всъщност тържествата, отдадени на Деня на Освобождението,  започнаха още в съботния и неделния ден, тъй като тази година денят е работен и хората са заети. Но в събота към 600 деца и родители  от Малко българско учебно заведение, посветиха на 3 март огромен празничен концерт.

В неделния ден пред Културен център „ Българика ” в предградието Маунт Проспект се събраха също доста българи, с цел да се заловен на обичайното към този момент хоро отдадено на празника, върнал България на картата на света. 

Историчката Камелия Попова напомни събитията отпреди 144 години и се обърна към присъстващите:

„ Поне на този ден да замълчим, да се смирим и да преклоним глава пред скъпите жертви на нашето совобождение. Честит Национален празник българи! “.

Днес в Чикаго също по този начин по традиция към този момент за 15-а поредна година ще бъде маркиран и  Денят на България. В центъра на града на площад “Дейли ” представители на българо-американската полицейска асоциация в Чикаго ще внесат знамето ни, а арх. Кирил Дочев и проф. Самуил Рефетов ще повдигнат българския трикольор и ще прозвучи  родния химн. След това ще се извие нашенско хоро. Денят на България, извоюван от остарялата емиграция през 1960 година е  бил позабравен, само че с новата емигрантска вълна този обред се върна във Ветровития град още веднъж.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР