В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория

...
В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория
Коментари Харесай

Най-голямата и най-дълбока подземна лаборатория в света започна работа в Китай

В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан проработи физическа лаборатория на 2400 метра подземен, което я прави най-голямото и най-дълбокото подземно сходно оборудване в света, оповестява Синхуа.

Учените считат, че лабораторията им обезпечава „ чисто “ пространство за проучване на невидимата субстанция, известна като тъмна материя във Вселената. Според тях изключителната дълбочина оказва помощ да се блокират множеството галактически лъчи, които пречат на наблюдението, написа Българска телеграфна агенция. Дълбочинното оборудване със свръхнисък радиационен декор за гранични физически опити (DURF) се намира под планината Цзинпин в самостоятелната префектура Ляншан в Съчуан.

DURF, с общ потенциал на помещението от 330 000 куб. м, е вторият стадий от построяването на Китайската подземна лаборатория в Цзинпин. Строителството ѝ стартира през декември 2020 година и се прави взаимно от Университета Цинхуа и компанията „ Ялун Ривър Хайдропауър Дивелопмент “.

DURF ще се трансформира в интердисциплинарен дълбоко-подземен научноизследователски център от международна класа, който ще интегрира голям брой дисциплини, в това число физика на обикновените частици, нуклеарна астрофизика и естествени науки, с цел да улесни развиването на научните проучвания в съответните гранични области, сподели Юе Цян, професор в Университета Цинхуа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР