В четвъртък природният газ в Европа поскъпва с около 11%

...
В четвъртък природният газ в Европа поскъпва с около 11%
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва към 105 евро за мегаватчас



В четвъртък природният газ в Европа нараства с към 11% към 105 евро за мегаватчас предвид на намаляващите доставки от " Газпром " през Украйна и откакто Русия предприе контрасанкции против западни компании, като подреди прекъсване на синьото гориво за някогашни европейските дъщерни сдружения на " Газпром ".

Данни демонстрират, че размерите на съветския природен газ, преминаващ през Украйна, не престават да понижават в четвъртък след прекъсването от 11-ти май на една от двете основни входни точки, намираща се в следения от сепаратистите район Донбас.

" Газпром " съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна на входната точка в Суджа, като размерите в четвъртък са 50,6 милиона кубически метра, което обаче съставлява спад от 72 милиона кубични метра в сряда и съвсем двойно по-малко от 95,8 млн. куб. м. във вторник. Заявлението за доставка на газ през входния пункт Сохрановка беше отхвърлено от Украйна, подсети още " Газпром ".

Всички това възобнови напрежението на европейския газов пазар, като юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нараства към 12.00 часа българско време с 11% към 105 евро за мегаватчас (MWh), като цените за малко доближиха по-рано в четвъртък до 107 евро, откакто търговията започва на равнища към 95 евро.

Рязко по-нататъшно повишаване на този стадий наподобява лимитирано от продължаващи солидни доставки на полутечен природен газ и от топлото време, което води до понижаване на потреблението и търсенето на синьото гориво.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР