В четвъртък първата министърка на Шотландия Никола Стърджън се обърна

...
В четвъртък първата министърка на Шотландия Никола Стърджън се обърна
Коментари Харесай

Наследството на Стърджън - разделена нация или нови опити за независимост от Лондон

В четвъртък първата министърка на Шотландия Никола Стърджън се обърна към депутатите за финален път като водач на страната и изрази горделивост от достиженията на своето държавно управление за понижаване на бедността и неравенството, само че отчаяние от устрема си да направи Шотландия самостоятелна страна, съобщи Асошиейтед прес.

Стърджън бе подложена на мощни рецензии от страна на съперниците си по време на 286-ата и последна сесия на " Въпроси към първия министър " в шотландския парламент. В нищожна замяна на реплики водачите на опозицията я укориха за нуждата да се чака дълго време за здравни грижи в Шотландия, проблеми с бездомните и високия брой смъртни случаи, породени от опиати.

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос съобщи, че захласната от концепцията за самостоятелност, " тя раздели страната ни и се провали във всяка задача, която си сложи ".

В същото време Шотландските зелени, дребна партия, влизаща в ръководещата коалиция дружно с Шотландската национална партия (ШНП) на Стърджън, и също като тях оповестила се за самостоятелност на Шотландия, похвалиха отиващата си първа министърка за нейната почтеност, изясненост и невзискателност, като обявиха, че се надяват тя " да продължи да вбесява верните хора ".

Говорейки в залата на шотландския парламент в отговор на персоналното изказване на първия министър, съпредседателят на партията Патрик Харви съобщи, че тя е била " решителна " в поддръжката на уязвимите групи от популацията на страната.

Стърджън съобщи пред депутатите в Единбург, че е " направила значително неточности през последните осем години. И, несъмнено, има неща, които ми се желае да бях направила по-добре или по друг метод ".

" Но като цяло и като цяло се гордея с постигнатото ", сподели тя, изтъквайки работата за изваждане на деца от бедността.

52-годишната Стърджън разгласи оставката си предишния месец, откакто повече от осем години ръководеше полуавтономното държавно управление на Шотландия и ръководещата ШНП. Победителят в партийния конкурс за неин заместител ще бъде разгласен в понеделник.

Тя си потегля с непостигната съществена цел - самостоятелност от Обединеното кралство на 5,5-милионна Шотландия.

 Върховният съд в Лондон парира Шотландия за референдум за самостоятелност Виж още

Шотландските гласоподаватели поддържаха оставането в Обединеното кралство на референдума през 2014 година, който беше разгласен за решение, което се взема един път на всяко едно потомство. ШНП желае нов избор, само че централното държавно управление отхвърля да го позволи, а Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че Шотландия не може да организира подобен без единодушието на Лондон.

АП цитира нейните думи, че решението ѝ да се отдръпна е персонално и е " време Никола Стърджън - политикът, да освободи малко място за Никола Стърджън - индивидът ".

Оставката ѝ отприщи борбата за посоката на развиване на ШНП, която сега държи 64 от 129-те места в шотландския парламент и ръководи в коалиция с доста по-малките Зелени.

Съпругът ѝ Питър Мърел се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на партията предходната седмица поради разногласия за намаляващия членски състав на партията и на фона на изказванията на някои, че кликата към Стърджън има прекомерно огромна власт в ШНП.

 Смяната на монарха може да разпали устрема към самостоятелност в Шотландия Виж още

Някои от членовете на партията считат, че ШНП под управлението на Стърджън е прекарала прекалено много време, фокусирайки се върху обществените въпроси, които провокират разделяне, а не върху стопанската система и независимостта. Напускането на Стърджън беше ускорено от отзвука на законодателството, което тя поддържаше, с цел да улесни хората в Шотландия да трансформират законно пола си.

В прощалното си изказване Стърджън съобщи, че за нея е било " изключителна привилегия " да управлява страната си.

Трима депутати се кандидатират да заместят Стърджън: Кейт Форбс, 32-годишна министърка на финансите на Шотландия; Хъмза Юсаф, 37-годишен министър на здравеопазването; и 49-годишната депутатка Аш Реган. Стърджън съобщи, че това значи, че Шотландия скоро ще се снабди с втората си жена първи министър или първия си цветнoкож водач.

" Така или другояче, това ще изпрати доста мощно обръщение, че към този най-голям пост в страната може да се стреми всеки младеж в Шотландия ", сподели тя, представена от АП.

 Шотландия потегля към нов референдум за самостоятелност Виж още

Британската телевизия " Скай нюз " отбелязва, че при последната си поява в Холируд (шотландски палат, публична резиденция на английските монарси в Шотландия, където се обитава и Народното събрание на страната, бел. ред) като водач, тя показа и гордостта си от това, че е на най-високия пост, като съобщи пред депутатите: " Сега нито едно момиче в нашата страна не се съмнява, че жена може да заема най-високия пост в страната. "

Стърджън съобщи, че има доверие в този, който заеме мястото ѝ на водач на Шотландската национална партия, като съобщи, че претендентът ще " поведе тази страна към превръщането ѝ в самостоятелна страна ".

Отговаряйки на последните заложени към нея въпроси в качеството ѝ на първи министър, тя отбрани достиженията си и тези на партията си от яростните рецензии както от страна на консерваторите, по този начин и от страна на лейбъристите по отношение на работата на Националната здравна работа, законопроекта за признание на пола и смъртните случаи, свързани с опиати в Шотландия по нейно време, показва " Скай нюз ".

И въпреки да съобщи, че наследникът ѝ ще има " сложна задача ", тя изрази убеждението си, че ще " надгради постигнатото от нея и ще продължи да поддържа доверието на шотландския народ ".

В речта си пред шотландския парламент, отбелязвайки тригодишнината от въвеждането на първия локдаун поради коронавирус в Обединеното кралство, Стърджън размишляваше за това по какъв начин е водила Шотландия " през положителни времена, само че и през най-трудния интервал от най-новата ни история ", показва " Скай нюз ".

Тя съобщи, че ще продължи да води акции по този въпрос, както и по въпросите на грижите за младежите, климатичната правдивост и " постоянно, до момента в който работата не бъде свършена - спечелването на независимостта на Шотландия ".

Британската телевизия цитира думите ѝ в Народното събрание: " Не се плашете от огромните провокации, които са сложни. Няма да се справите с всичко. Но постоянно е по-добре да се опиташ да се прицелиш високо и да не успееш, в сравнение с да не опиташ въобще. "

Сдържайки сълзите си, до момента в който произнасяше последните си думи като водач, тя добави: " Независимо дали сте дали своят вот за мен или не... доста ви благодаря, че ми се доверихте.

" Думите в никакъв случай няма да предадат по подобаващ метод благодарността и страхопочитанието, които вардя в сърцето си, за опцията, която имах да послужвам като ваш първи министър. Това в действителност беше привилегията на живота ми ", сподели още Стърджън.

На този декор, преди към седмица, организация Ройтерс разгласява резултат на изследване на публичното мнение на " ЮГав ", съгласно което 39% от шотландските гласоподаватели поддържат независимостта от Обединеното кралство, до момента в който 47% желаят да останат част от съюза.

Резултатът е нищожен спад в поддръжката за независимостта спрямо предходното изследване на " ЮГав " през февруари, което сподели 40% поддръжка за делене, и като цяло подхожда на други резултати на социологическата организация.

На референдума през 2014 година шотландците гласоподаваха с 55%-45% за оставане в съюза, само че някои настояват, че гласуването за Брекзит две години по-късно оправдава нов избор за самостоятелност, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР