В четвъртък Гърция стана третата държава от ЕС, която получи

...
В четвъртък Гърция стана третата държава от ЕС, която получи
Коментари Харесай

Гърция стана третата европейска държава, чийто план за възстановяване беше одобрен от ЕК



В четвъртък Гърция стана третата страна от Европейски Съюз, която получи утвърждението на Европейската комисия за проекта си за възобновяване и резистентност след пандемията и за промяна към по-екологична и цифровизирана стопанска система, оповестява Франс прес.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи това по време на третата си спирка в почналата обиколка измежду първите страни, представители своите проекти.

Финансирането би трябвало да пристигна от Механизъма за възобновяване на Европейски Съюз в размер на невижданите 750 милиарда евро, като Атина ще получи 17,8 милиарда евро директни безплатни средства и 12,7 милиарда евро под формата на заеми.

" Одобрението ни през днешния ден е значим крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през идващите години ", уточни Фон дер Лайен след среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. " След като проектът бъде утвърден от Европейския съвет, ще бъдем подготвени да изплатим първите средства през юли ", добави тя.

Гърция, Португалия и Испания са измежду средиземноморските страни, които мощно зависят от туризма, а имено този бранш на стопанската система претърпя обилни загуби по време на коронавирусната пандемия.

Гръцката стопанска система се сви с 8,2% през предходната година, като ръководещите в страната възнамеряват да похарчат 11,6 милиарда евро през 2021 година, с цел да оказват помощ на бизнеса да се възвърне.

През предходната година управляващите в Атина предоставиха държавна помощ в размер на 24 милиарда евро.

" Гръцкият проект съставлява предизвикателство, само че и огромна, огромна опция ", уточни по време на своята аудиенция Урсула фон дер Лайен. " Хубавото през днешния ден е, че Европа и Гърция са дружно в това начинание ", означи тя.

Шефът на Европейска комисия би трябвало да отлети за Дания за сходно аудиенция по-късно денем, откакто в сряда към този момент посети Португалия и Испания.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР