В четвъртък Английската централна банка повиши основния си лихвен процент

...
В четвъртък Английската централна банка повиши основния си лихвен процент
Коментари Харесай

Великобритания отново повиши лихвения процент – борбата с инфлацията продължава

В четвъртък Английската централна банка увеличи главния си лихвен % за четиринадесети следващ път в устрема си да се оправи с бързото повишаване на потребителските цени в развитите демокрации от Г7.

След Федералния запас и ЕЦБ, централната банка на Обединеното кралство увеличи банковия си лихвен % от 5% на 5,25%, достигайки най-високото си равнище от февруари 2008 година насам.

Въпреки че не се поддаде на упованията за криза, стопанската система на Обединеното кралство сподели резистентност, сходна на тази на Съединени американски щати. Въпреки това икономистите предизвестяват, че възходящите разноски по заемите могат да доведат до стесняване. Инфлацията в Обединеното кралство спада по-бавно от тази в Съединени американски щати и еврозоната, като през юни възлиза на 7.9% по отношение на надлежно 5.5% и 3%.

Английската централна банка е внимателна във връзка с оповестяването на обстановката за овладяна и остава в подготвеност да реагира, в случай че се появят доказателства за трайна инфлация. Централната банка показва, че може би наближава краят на цикъла на повишение на лихвените проценти, като предвижда, че доникъде на 2025 година инфлацията ще бъде под целевото ниво от 2%, в случай че главният лихвен % доближи 6%.

Тъй като централната банка алармира за по-рестриктивна позиция на политиката за намаляване на интензивността и управление на инфлацията, упованията на вложителите за върхови разноски по заеми се намалиха. Пазарите считат, че лихвеният % може да доближи към 5.75% при започване на идната година, като се чакат още две нараствания с четвърт пункт.

След края на нападателните цикли на стягане на лихвените проценти се чака централните банки, в това число Фед и ЕЦБ, да задържат лихвените проценти в продължение на девет до 12 месеца, преди да обмислят понижаване на лихвените проценти през 2024 година

Английската централна банка е подценила мащаба и устойчивостта на инфлационния проблем в Обединеното кралство и е почнала обзор на процеса на прогнозиране. Пълното влияние на повишението на лихвените проценти към момента не е усетено в стопанската система, като някои консуматори са изправени пред по-високи лихвени проценти по ипотечни заеми заради интервалите на предоговаряне.

Майкъл Сондърс от Oxford Economics пресмята, че междинният лихвен % по английските ипотечни заеми е повишен с 0.9 процентни пункта до юни 2023 година спрямо края на 2021 година, като до края на 2026 година евентуално общото нарастване ще бъде 2.5 процентни пункта.

Като цяло напъните на Английската централна банка да управлява инфлацията и да ръководи икономическото влияние остават в центъра на вниманието на финансовите пазари.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР