В Чехия се правят паралели между ставащото в Украйна и

...
В Чехия се правят паралели между ставащото в Украйна и
Коментари Харесай

Александър Малинов: Свободна Украйна е риск за режима на Путин, не за Русия

" В Чехия се вършат паралели сред ставащото в Украйна и Чешката пролет. Говори се доста за събитията от 1968 година, спомените се популяризират и към младите генерации. Имаше към този момент няколко митинга против съветската експанзия. На такива манифестации се основава чувството, че целият чешки народ поддържа Украйна ". 

Това сподели пред БНР Александър Малинов, анализатор на процесите в Източна Европа и на Балканите, който живее в Прага. 

Той уточни, че Чехия към този момент изпраща филантропична помощ към Украйна

" Срещата на чешкия с полския президент демонстрира, че спорът е доста по-близък до Източна Европа . За страдание виждаме едно разделяне сред Източна и Западна Европа по отношение на това какъв брой съществени би трябвало да са глобите. Чешкият президент през вчерашния ден промени нормалната си русофилска позиция и се изрече остро по отношение на съветската експанзия ". 

В предаването " Хоризонт до обед " Малинов, който е измежду критиците на президента Румен Радев, съобщи, че думите на българския държавен глава от през вчерашния ден са " абсолютния най-малко, който се чака от него като президент на страна в НАТО и в Европейски Съюз ". 

" Радев и министърът на защитата Стефан Янев се снишават, изолират България в НАТО, не вземат поради потребностите на българската национална сигурност ". 

По думите му Владимир  Путин не счита да стопира скоро с войната

" Основната му цел е Украйна като функционираща народна власт, гледаща на Запад, да бъде унищожена.  Свободна Украйна е риск за режима на Путин, не за Русия . Той се опасява от повтаряне на Майдана в Москва ". 

Малинов уточни, че завладяването на територията към АЕЦ в Чернобил е нужно на съветската войска, тъй като това е най-краткия път от беларуската граница към Киев

И добави, че Турция се пробва да играе балансираща роля поради връзките с Русия

Интервюто с Александър Малинов можете да чуете в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР