В часа на Кино с думи говорим за филма, който

...
В часа на Кино с думи говорим за филма, който
Коментари Харесай

"Второто освобождение" и войната на историците

В часа на " Кино с думи " приказваме за кино лентата, който всички гледат. И в това време не се понрави на хакерите, атакували уеб страницата на Българска национална телевизия, която преди броени дни го излъчи. Филмът е и част от програмата на новия Национален фестивал на българското кино " Васил Гендов “.

" Второто избавление " е документален роман за едва известната история на България към Втората международна война. В него с архивни летописи и документи, огромна част от които се демонстрират за първи път, се пресъздават човешките и материални загуби на българската страна, откакто Съюз на съветските социалистически републики ѝ афишира война без официално съображение на 5 септември 1944 година. Червената войска навлиза на българска територия и остава в страната до зимата на 1947-а. Съветската окупация на България коства на страната ни сред 600 милиона и 1 милиард лв. на месец.

Архивните документи, показани във кино лентата, разказват по какъв начин се основава легендата за " освободителната “ акция на руските войски в България, до момента в който държавно управление е свалено с държавен прелом. Неслучайно документалният филм е толкоз настоящ и обсъждан в последните дни.

Телевизионната му премиера беше последвана от голям брой позитивни мнения и апели за разпространяването му до по-широка публика. Интересът към него обаче докара и до неофициалното му разпространяване в YouTube и други видеоплатформи с хиляди гледания без единодушието на основателите му. Доведе и до хакването на уеб страницата BNT.bg, където под анотацията на кино лентата се появи спомагателен " сериозен “ коментар, подписан с буквите ZR.

" Второто избавление " завоюва две награди на фестивала на документалното кино " Златен ритон “ през февруари " за гражданска храброст и героизъм да демитологизира най-новата българска история оттатък познатите идеологически клишета, представяйки малко известни обстоятелства от близкото минало “.

Неговите основатели – професорите Светослав Овчаров, режисьор, и Евелина Келбечева, съпродуцент и съсценарист – разкриват в човешки роман детайлности към малкоизвестната история на така наречен второ " избавление “. Както във кино лентата, по този начин и в звуковите файлове, в които можете да чуете още:

· Защо всяка война в актуалната ера стартира от война сред историците? Война, която напълно не е тиха и която изцяло отразява неналичието на консенсус във връзка с това по какъв начин би трябвало да се гледа и приказва за интервала на комунистическия режим у нас, определян от едни като тоталитарна тирания, а от други – като държавен социализъм.

· Защо е значимо да бъде изкоренен от човешкото схващане митът за двойното избавление и какъв брой тежка задача в действителност е това?

· Защо шумът към кино лентата " Второто избавление " става все по-силен и на какво се дължи приключването му в интернет, което има епидемиологичнен тип и с което се подценяват правата на създателите му?

· Самотно ли е там, където човек провижда истината и какъв брой обезоръжаваща е тя?

" Второто избавление " ще бъде качен законно в YouTube канала на Държавна организация " Архиви ", благодарение на която екипът на кино лентата доближава до значителната за историята документи, както и в този на създалата го продуцентска компания. 

От 10 май феновете могат да го гледат в посочените канали в добра резолюция.

Чуйте повече от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР