В бюджета за 2022 г. ние настояваме за увеличение на

...
В бюджета за 2022 г. ние настояваме за увеличение на
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Средствата за висше образование да са не по-малко от 1% от БВП

В бюджета за 2022 година ние настояваме за нарастване на средствата за висше обучение като цяло и желаеме тези средства да не бъдат по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт. Това съобщи ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков след среща с представители на Управителния съвет на Съвета на ректорите и на ВОН – КНСБ.

„ Проектът за бюджет беше обществено оповестен. Проблематично е, че в областта на висшето обучение няма подобен растеж, какъвто е очакван за учебното обучение. Изготвихме един документ, който беше подписан от Съвета на ректорите “, добави той.

Ректорът на Софийския университет акцентира, че дотацията за прехрана би трябвало да се усили с към 15%, тъй като тогава висшето образователно заведение ще бъде в положение да разреши актуализиране на заплатата на най-ниската академична служба – помощник. По думите му това предложение е изцяло рационално.

„ Ако увеличим тази заплата, ние ще би трябвало да увеличим заплатите и за гл.-асистент, доцент и професор. Трябва да се актуализират възнагражденията на неакадемичния състав. В бранш „ Държавно ръководство “ съгласно Национален статистически институт съответното възнаграждение е 1043 лева и ние би трябвало да се доближим до него. Субсидията за прехрана на образованието за 2022 година би трябвало да се дефинира при приблизително претеглен норматив от 3990 лева, което е с 590 лева повече по отношение на 2021 година Това нарастване ще обезпечи нарастване на дотацията за прехрана на образованието с 71 млн. лева (около 15%), което включва разноските за работни заплати, осигуровки и настояща прехрана. “, изясни той.

Проф. Герджиков сподели още, че е належащо актуализиране на стипендиите на студентите и докторантите, за което са нужни 24.6 млн. лева

„ В СУ единствено сметката за електрическа енергия е към 1 млн. лева Необходимо е компенсиране на тези средства. 100% цялостно компенсиране би трябвало да има “, безапелационен беше ректорът на Софийския университет.

Председателят на ВОН-КНСБ доцент доктор инж. Лиляна Вълчева от своя страна съобщи, че от КНСБ държат да се обърне внимание и на човешкия капитал в системата.

„ Вече имаме повече асистенти, откакто заплатата стана привлекателна – 1300 лева на помощник. Увеличението на приходите на преподавателите във висшите образователни заведения е главен акцент. Бюджетът за 2022 година ще бъде признат до края на месец януари. През месец юли ще има актуализации на бюджета. Ще настояваме в бранш „ Образование “ да няма разделяне на приходите. Доходите в учебното обучение са 125% от междинната работна заплата. Ако приходите на асистентите не станат 150% от междинната работна заплата, ще се стигне до митинги. Няма да отстъпим от това “, посочи тя.

Доц. Велчева изрази мнение, че градацията на заплатите е най-логичната стъпка, която би трябвало да се предприеме. Ученият увери, че просветителният министър акад. Николай Денков е склонен, че докторантската стипендия би трябвало да се усили най-малко на 1000 лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР