В Бургаска област учениците от 1-ви до 4-ти клас започват

...
В Бургаска област учениците от 1-ви до 4-ти клас започват
Коментари Харесай

Учениците от 1-ви до 4-ти клас започват втория срок присъствено, останалите онлайн (ОБНОВЕНА)

В Бургаска област учениците от 1-ви до 4-ти клас стартират втория период присъствено, а от 5-ти до 12-ти клас ще учат онлайн за седмица. Това реши на своето съвещание през днешния ден Областният съвет по опазване на здравето. Учениците ще учат в този формат от 7 до 11 февруари. 

Предстои да срещнем пика на вълната, т.е. следва да срещнем върха. Ние стигнахме стойности 2 180 - 2 200 към този момент на 100 000 души за последните две седмици. В момента, в който стигнем върха седмица по-късно ще имаме най-вече заболели. В момента и болните като численост в лечебните заведения се усилва “, изясни шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Георги Паздеров.

От 120 предходната седмица в този момент свободните коронавирус кревати в региона са 90 от общо 466 за неусложнени случаи. 65% е заетостта на разкритите 36 интензивни кревати.

С показател сред 7 и 8 районът към този момент е в трети стадий на картата на епидемиологичната конюнктура, с прогноза да остане в зоната и в идващите дни.

Най-високо остава равнището на заболяемост в община Бургас - близо 3 200 на 100 000 души за последните 14 дни .

„ Картината в другите общини - 2 500 са в община Айтос, Камено – 2 450, Карнобат - 2700, Приморско са 2 300, 2 280 в Царево, всички други са под 2000, само че няма община в региона, която да има заболяемост под 1000 на 100 000 души. Това ни продиктува във всички общини да прекратим присъствените занятия “, обоснова днешното решение доктор Паздеров.

Защо макар ротационното образование, последвалата едноседмична почивка и спомагателните ограничения за публични мероприятия, кривата продължава да се качва?

„ Защото епидемиологичната крива следва своя ход. Тя има инерция. Ще мине време и седмица по-късно ще има резултати “, уточни шефът на РЗИ.

Прогнозите са най-рано при започване на идната седмица да достигнем пика на вълната.  

„ Следващата сряда-четвъртък ще обсъдим още веднъж ситуацията. Надявам се другата седмица за учениците и за целия обществен живот да има съображение да облекчим работата им “, акцентира доктор Паздеров.  

С трета бустерна доза в Бургаска област са към този момент 11%, а със приключен имунизационен цикъл 33 на 100 от популацията в района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР