В БСП се развихря с все по-голяма сила нов проблем

...
В БСП се развихря с все по-голяма сила нов проблем
Коментари Харесай

В БСП настана масов отвод на номинирани за депутати

В Българска социалистическа партия се развихря с все по-голяма мощ нов проблем - социалисти по места си вършат всеобщи отводи и не желаят да вземат участие в листите за предварителните парламентарни избори на 11 юли. В Пловдив, Видин, Враца, Габрово, Добрич и други градове, където сега се организират конференции по издигането на претенденти и одобряването им листите, съвещанията са безплодни и не могат да излъчат хора от редиците си. " Масово читави хора си вършат отводи ", разяснява пред " Сега " представител управлението на Българска социалистическа партия. Засега само в София градската алена организация нощес е съумяла без кавги и разправии да попълни кандидатските листи в трите региона (МИР) - 23, 24 и 25-ти. В последния лидер е шефката на соцпартията Корнелия Нинова.      

" Успяхме в точния момент да предотвратим този развой и попълнихме напълно листите си ", разяснява пред " Сега " водачът на БСП-София Калоян Паргов. Все отново той изрази страдание, че още преди да започват номинациите от включването в листите са се отказали социалисти като Антон Кутев (говорител на служебния кабинет), някогашните депутати Николай Цонков, Анна Славова, както и проф. Ваня Добрева, Емил Райнов, Костадин Паскалев и други Всички те бяха натирени от управлението поради противоречие с провежданата политика.  

Пловдивската градска конференция на Българска социалистическа партия обаче не е съумяла да утвърди нито един претендент за народен представител, което е и казус в историята на левицата. По този метод БСП-Пловдив стачкува против пренареждането на листата, което бе направено във вторник на пленум. 

Гласуването на листата за 16-и МИР бе 43 гласа " срещу ", 22 " за " и 21 " въздържали се ".

Номинираният от " Позитано " 20 за лидер на пловдивската алена листа проф. Иво Христов изиска избор на доверие от делегатите с думите: " Не съм привикнал да влизам в борби, които ще изгубя, в борби, в които ще ме стрелят в гърба, в борби, в които зад мен няма тим, когато зад мен има хора, които не знаят по какъв начин да водят война ". Христов размени Нинова на тази позиция, която тя заемаше на вота на 4 април. Сега тя с изключение на в София, ще оглавява кандидатския лист и във Варна.

" Тъжно е, болно е това, което се случва в Българска социалистическа партия. Но аз няма да се поддам на предизвикването на проф. Христов. Предниян път бяха отпред на листата - една прелестна листа, която представихме пред пловдивското общество. Този тим беше изхвърлен по най-грубия метод с операции и някои от вас поддържаха това ", изясни позицията на пловдивските социалисти някогашният народен представител Георги Търновалийски. Той също си направи отказ от конкуренцията за Народно събрание.

Отвод си направи от листата в Габрово и Кристина Сидорова, разгласи тя на страницата си във Facebook. Тук управлението още веднъж постави за лидер автомобилния играч Крум Дончев. " Българска социалистическа партия постоянно се е отличавала от останалите политически обединения в България с вътрешните си демократични правила. Често в диалози с представители на други партии това е било нещото, което са ни признавали и, за което са ни завиждали - свободата всеки член на Българска социалистическа партия да изрази своето мнение и позиция, без след това да бъде охулен или осъден. За страдание последните години тази независимост е застрашена. Аз обаче в това време взаимни отстъпки с правилата на Българска социалистическа партия не мога да върша ", декларира Сидорова. После прибавя: " Затова взех решение за отказ точно, тъй като съзнавам и си давам сметка за поддръжката, която ми гласувате. Отговорното държание е да не ви заблуждавам и предам поради нечии персонални ползи прокарани през тесни партийни сметки в ущърб на Българска социалистическа партия ".

Същата позиция зае преди три дни и Весела Лечева във Велико Търново. Тя се отхвърли въобще от изборната конкуренция, като упрекна Нинова, че поставя свои " заслужили " хора отпред на листите. Водач тук е Явор Божанков.

БЕЗ ДРАМИ

За разлика от предните избори, алените в София този път не са се карали кой на какви позиции да е в листите. Лидерът Калоян Паргов не попада в тях, защото се отхвърли от присъединяване. Според решението им лидер в 23-и МИР е Христо Проданов, на второ място се подрежда Благовест Кирилов, третото е непокътнато за съдружен сътрудник или гражданска квота. Четвърта е Таня Митова, а пета - Теодора Овчарова-Драганова - щерка на някогашния министър Румен Овчаров. Листата е от 35 претенденти за народни представители.

Начело в 24-и МИР е Георги Свиленски, някогашен началник на предизборния щаб на Българска социалистическа партия. Следван от Ленко Петканин и Николай Маринов. Четвъртото място в листата е за представител на съдружните сътрудници или на гражданската квота, а пети е Александър Димитров. 

Водач в 25-и МИР е Корнелия Нинова. Второто място е за съдружен сътрудник или гражданска квота. Трети в листата е Станислав Младенов, а на четвърто и пето място са надлежно Петър Колев и Тони Попов. Листата е от 29 номинирани за идващия парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР