В БСП са най-много кандидатите за депутати, за които е

...
В БСП са най-много кандидатите за депутати, за които е
Коментари Харесай

БСП е излъчила най-много кандидати за депутати, принадлежали към ДС

В Българска социалистическа партия са най-вече претендентите за депутати, за които е открито, че са свързани с някогашната Държавна сигурност (ДС) - 15 души. Левицата е следвана от Вътрешна македонска революционна организация - 7 претенденти, а на трето място са Движение за права и свободи – с 8 номинирани. В листите на ГЕРБ е открит единствено един претендент, работил за Държавна сигурност. Това, която през днешния ден разгласява решението си за кандидат-депутатите.

От него се вижда, че в листите на обединението на Мая Манолова " Изправи се! Мутри вън " са двама сътрудниците на Държавна сигурност. Това са Марияна Сарафова, претендент от Пловдив-област, и Христо Илиев от Сливен. От групировката незабавно ги приканиха да се отдръпват от изборната конкуренция.

Резултатите за листите на " ИТН " на Слави Трифонов също не са изненада. Трите оповестени имена са обявявани и преди – това са Иван Хиновски, Николай Радулов и някогашният боен шпионин Румен Попов

За претендентите на Българска социалистическа партия няма огромни изненади. Някои от тях са обявявани и за предходни вотове и принадлежността им към Държавна сигурност е известна. Това са Румен Гечев - сътрудник Економов, както и щатният чиновник на Първо основно ръководство Таско Ерменков. В листата е и Велизар Енчев. Останалите сътрудници социалисти са Емил Георгиев, Иван Вачев, Иван Димитров, Тодор Костадинов и Ценко Стоянов, които са претенденти в София

Принадлежност към някогашните силови структури е открита и за други претенденти на левицата - Бойко Клечков от Кюстендил, Иван Търпоманов, Пазарджик, Иван Борисов, номиниран от Разград, Крум Тодоров - Враца, Сашко Лозанов - Стара Загора, Тодор Тодоров от Пловдив, Христофор Дочев, претендент в Плевен.

Всичките седем претенденти на Движение за права и свободи, които имат връзка с някогашната Държавна сигурност, също са осветлявани и преди. Това са Рамадан Аталай, Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Сандо Захариев, Стоян Стоянов, Стоян Димитров и Янко Янков.

В листите на Вътрешна македонска революционна организация също има много познати имена, свързани с някогашния наказателен уред - ръководителят на партията Красимир Каракачанов – сътрудник Иван, неговият медиен консултант Александър Урумов – сътрудник Абел, както и миналият от Българска социалистическа партия в редиците на червено-черните - Боян Чуков. Христо Смоленов също е обявяван, само че е бил проверяван по-рано като част от управлението на банкрутиралата банка " Славяни ". Другите претенденти на Вътрешна македонска революционна организация са Георги Георгиев от София-област, Дарин Кинов от Плевен и Стефчо Борисов от Монтана.

В листите на ГЕРБ има единствено едно име – това е Йосиф Кюркчиев, който е претендент в Русе, а в предишното е бил сътрудник Ивайло.

„ Републиканци за България “ имат един претендент с агентурно минало, който към този момент е подал заявление, че се отдръпва от предизборната борба.

В листите на АБВ са открити четирима. В обединяването Воля- НФСБ обвързваните с Държавна сигурност претенденти са 8, а във " Възраждане " - трима.

" Демократична България " няма в листите си сътрудници на някогашната Държавна сигурност.

Всъщност общият брой на претендентите за народни представители са свързани с някогашната Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска е 87 души.Кандидатите за депутати са общо 5 962. Проверени от комисията са 2 620 от тях, а 3342 не подлежат на инспекция, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР