В Брюксел ще се състои церемонията по награждаването на 13-те

...
В Брюксел ще се състои церемонията по награждаването на 13-те
Коментари Харесай

Георги Бърдаров ще получи на 9 ноември в Брюксел Европейската награда за литература

В Брюксел ще се състои церемонията по награждаването на 13-те лауреати на Европейската премия за литература – 2021. Събитието ще бъде в културен дом „ Флажè ” на 9 ноември от 19.30 часа при съблюдаване на противоепидемични ограничения и ще се излъчва онлайн във.

Българският лауреат Георги Бърдаров, заслужил оценката за романа си „ Absolvo te ”, е съпроводен от ръководителя на българското жури Анжела Димчева – поетеса, публицист и книжовен критик.

Решението на журито е известно от 18 май т.г.

Наградите на всички лауреати ще връчи Мария Габриел, еврокомисар в направление „ Иновации, проучвания, просвета, обучение и юноша ”. Заедно с нея на церемонията са поканени словенският министър на културата доктор Васко Симонити и от евродепутатът Сабине Ферхайен, ръководител на Комисията по просвета и обучение в Европейския парламент, оповестиха уредниците.

През май Мария Габриел се обърна към необятната публика с думите: „ Важността на литературата е изключително мощна през днешния ден, откакто живяхме повече от година под пандемичната сянка, а книгите добиха значително значение. Четенето ни оказа помощ да не се унищожи животът ни. Но зад книгите има създатели, издатели и разпространители. Програмата „ Творческа Европа ” разпознава изгряващите звезди на националните литератури ”.


В състезанието вземат участие 41 страни на ротационен принцип през 3 години, като всяка от тях излъчва народен победител. Тази година това са писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция.

Началото на Европейската премия за литература е сложено през 2009 година с решение на Европейска комисия и се провежда от Консорциум, включващ EWC (Европейски писателски съвет), FEP (Федерация на европейските издатели) и EIBF (Федерация на европейските и интернационалните книгопродавци). Офисът на Консорциума е в Брюксел, откъдето дефинират и членовете на националните комисии.

Финансирането се реализира посредством Програма „ Творческа Европа ” на Европейски Съюз. Целта е да бъдат разпознати и осветлени посредством преводи и участия в европейското пространство „ изгряващите звезди ” на обособените национални литератури.

Всеки награден създател ще получи сумата от 5000 евро, присъединяване в Годишната антология на Европейската премия за литература (на родния език и на английски/френски), национално и интернационално самопризнание посредством превод на отличената книга на главните европейски езици, присъединяване в книжните изложби и литературните фестивали в европейските столици, особено проведени министър председатели в влиятелни книжни центрове, изявленията за национални и задгранични медии. Общо през другите години посредством финансиране от Европейска комисия са преведени 135 книги на 33 езика, а общият брой на преводите надвишава 1300.

Доц. Георги Бърдаров е учител по демография и етнорелигиозни спорове и е заместник-декан на Геолого-географски факултет на СУ „ Св.Климент Охридски ”. Той е троент победител в съревнование за оратори. През 2015 година печели телевизионното предаване „ Ръкописът ” по Българска национална телевизия, което му дава опцията да издаде първия си разказ.

Писателят ще показа наградения си разказ „ Absolvo te ” на 10 ноември,на среща с българската общественост в Културен център Цива - Брюксел и ще има опция да се срещне с издатели от европейските страни, които демонстрират интерес да преведат книгата му. Романът е съсретодочие на значими проблеми в Европа в исторически проект, само че те са настоящи и през днешния ден: общественото и етническо разделянето, религиозното и политическо опълчване, издигането на национализма като гнет и други крайни идеологии. Авторът е надарен повествовател, който внушава концепцията за приемливост и помилван, съумявайки да ни направи съпричастни към героите и събитията по време на Холокоста и в арабо-израелския спор.

Досега отличени български създатели с Европейската премия за литература са: Калин Терзийски с „ Има ли кой да ви обича ” (2011 г.), Милен Русков за „ Възвишение ” (2014 г.), Ина Вълчанова за „ Остров Крах ” (2017 г.).

Снимки: Facebook страница на Георги Бърдаров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР