В Брюксел днес започва извънреден съвет на енергийните министри на

...
В Брюксел днес започва извънреден съвет на енергийните министри на
Коментари Харесай

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят осигуряването на газовите доставки за зимата

В Брюксел през днешния ден стартира ексклузивен съвет на енергийните министри на държавите-членки от Европейски Съюз. Основната тематика - обезпечаването на газовите доставки и подготовка за зимата.

Очаква се министрите да обсъдят предлагането на ЕK за 15% понижаване на потреблението на природен газ в Евросъюза от идващия месец до март идната година. Според последните оферти 5 страни-членки ще са нужни, с цел да задействат паника на равнище Европейски Съюз за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Всичко това на фона на задълбочаваща се неустановеност на доставките на съветско синьо гориво в Европа.

От през днешния ден " Газпром " понижава на половина количеството газ, което изпомпва през газопровода " Северен поток ". Така по тръбите под Балтийско море ще текат едвам 20% от контрактуваните сред Германия и " Газпром " количества. Като причина съветската компания показва ремонт на още една турбина. Според Берлин няма техническа причина за намаляването на размерите по " Северен поток ". Темата беше и измежду акцентите в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски.

" Русия прави всичко това за - да може оптимално да затрудни европейците да се приготвят за зимата. И това е открита газова война, която Русия води против обединена Европа - по този начин би трябвало да се възприема. И не ги интересува какво ще стане с хората, по какъв начин ще страдат - от апетит - поради блокиране на пристанища, или от мраз и беднотия...Или от окупация. Това са просто разнообразни форми на гнет ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР