В Бриндизи започна срещата на върха между Италия, Албания, Северна

...
В Бриндизи започна срещата на върха между Италия, Албания, Северна
Коментари Харесай

България, Италия, Албания и РСМ на среща на върха по Коридор 8 в Бриндизи

В Бриндизи стартира срещата на върха сред Италия, Албания, Северна Македония и България по Коридор 8, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Срещата, която се организира в замъка „ Федеричано “, е управлявана от италианския заместител министър-председател и министър на външните работи Антонио Таяни и има за съществена цел възобновяването на Коридор 8 - мултимодална инфраструктура, включена в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T), която ще свързва Адриатическо с Черно море “, се споделя в публично изказване на италианското външно министерство.


Заедно с Таяни на срещата участват и външните министри на Албания, България и Северна Македония. Българският вицеприемиер и министър на външните работи Мария Габриел към този момент дойде на срещата и беше посрещната от министър Таяни, съобщи репортерът на БГНЕС.

След идването си в Бриндизи, Мария Габриел написа в Туитър: „ Важни полемики по отношение на районното съдействие, свързаността, стратегическото значение на Коридор 8, свързващ Черно и Адриатическо море “.

Дневният ред включва разискването на смисъла на Коридор 8 и включването му в европейската транспортна мрежа като една от главните цели на съответните държавни управления. „ Изграждането му ще даде опция за районни връзки, добросъседство, икономическо развиване, бързо напредване на хора, компании и артикули. Коридор 8 се смята за план от стратегическо значение за Европейски Съюз и НАТО. Основната цел е приближаване на Западните Балкани до Европейския съюз, основаване на по-тясна връзка и съдействие сред страните от района “, се споделя още в изказването на министерството, оповестено на формалния му уебсайт.


Ще има и полемика, отдадена на спора в Украйна, Западните Балкани и въпросите на миграцията, както и разискване на нуждата от по-голямо присъединяване на локалните общности и младите генерации - въпроси от решаващо значение за повишение на доверието на балканското гражданско общество в вероятността за интеграция на страните от района в Европейския съюз.

След пленарната сесия, отдадена на интеграцията и съдействието във формат 1+4, ще се организира взаимна конференция на министрите.


Италианският външен министър Антонио Таяни акцентира значимостта на тази самодейност по време на конференция за участниците, като напомни последното тристранно съглашение, подписано в Анкона с Хърватия и Словения.

„ Тази среща имаше за цел да разпространява стратегически център за логистика сред Европа и Азия, разглеждайки основни въпроси като развиването на пристанищата, морската сигурност и опазването на околната среда “, сподели той.

" С Албания, България и Северна Македония желаеме да насърчим по-интензивно съдействие и интеграция посредством Коридор 8. Тази среща ще послужи и за пускане на платформа за политически разговор и съдействие, която, асоциирайки две държави-членки на Европейски Съюз и две страни-кандидатки, дава образец за районно съдействие на Балканите - разяснява вицепремиерът, „ район от стратегическо значение за Италия, в който държавното управление влага, позиционирайки се като водещ състезател “.

В Туитър акаунта си Таяни написа: „ Част от срещата по Коридор 8, провеждаща се в замъка в Бриндизи, мина. Обсъдихме по какъв начин да продължим да укрепваме политическата, стратегическата и икономическата съгласуваност сред нашите страни “.

Специално внимание по време на срещата ще бъде отделено на нуждата от битка с трафика на хора, поради повишаването на противозаконните миграционни потоци по Балканския маршрут.

„ Ангажиментът на италианското държавно управление в района на Балканите потвърждава стратегическото значение, което този район има за Италия и за Европа като цяло “, акцентира министърът.

В рамките на срещата, след малко посещаване на борда на кораба " Сан Джорджо " на италианските военноморски сили, Таяни и останалите външни министри посетиха Центъра за световни логистични услуги на Организация на обединените нации и Центъра за филантропична поддръжка.

„ Базата на Организация на обединените нации в Бриндизи съставлява център за върхови достижения, в който Италия има намерение да продължи да влага, в това число и заради спомагателните изгоди, които основава за локалната стопанска система “, осведоми от своя страна организация АНСА.

Министърът за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка счита, че Коридор 8 е доста повече от елементарен инфраструктурен план. Новината беше обявена по време на речта й на срещата на министрите, представена от „ Албаниан Пост “.

„ Коридор 8 е доста повече от елементарен инфраструктурен план. Той е очакван като механизъм за съдействие и интеграция. Това ще помогне за връщането на Адриатическо море към морето, което ни сплотява и трансформира нашата икономическа обстановка “, сподели албанският формален представител.

Джачка добави: „ Удоволствие е да работим дружно за напредъка на тази стратегия. Удоволствие е да видя подобен огромен ангажимент за реализирането на Коридор 8. Окуражени от уговорката на Италия, България и Северна Македония. Решени да изведем тази концепция до дъно, за богатството на всички наши страни и нации ”, добави тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР