В борбата с растящите цени и инфлацията съседна Гърция въведе

...
В борбата с растящите цени и инфлацията съседна Гърция въведе
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Къде е по-скъпо - наш екип отиде на пазар в България и Гърция

В битката с растящите цени и инфлацията прилежаща Гърция вкара така наречен " потребителска кошница за супермаркетите ", която включва 50 съществени хранителни продукта. След съглашение сред гръцкото държавно управление и огромните супермаркети в страната, тези съществени артикули би трябвало да останат на налични за хората цени и да не нарастват в идващите месеци.

Направихме съпоставяне. Купихме 10 съществени храни, които пазарим всяка седмица, у нас и в Гърция. Сметката демонстрира, че с една минимална заплата в България можем да напълним пазарската количка 12 пъти, в Гърция можем да си купим същите артикули 22 пъти.

Отиваме на пазар в град Серес, в северната част на Гърция. Сравняваме цените в два от огромните супермаркета. И тук има доста повишаване на главните хранителни артикули.

" Абсолютно всичко стана по-скъпо, хляба се усили над 1 евро, сиренето, месото нарастна много, млякото. Напоследък всичко се качи с 40 – 50 цента, безусловно всички хранителни артикули ", споделя Хриса.

В пазарската количка слагаме 10 съществени продукта. Купуваме самун за 1 евро, сирене за 10,50. Киселото мляко коства 75 цента, яйцата са колкото и у нас – 20 цента, или 40 стотинки за брой. Пилешкото месо е по-евтино – 4 евро и 19 цента. За всички артикули от листата плащаме 32 евро и 47 цента.

На входа на всеки търговски обект в Гърция са посочени цените и марките на по-евтините артикули. Във всеки магазин цените са разнообразни и клиентите могат да съпоставят къде им е по-изгодно да пазарят.

" Помага, само че и не оказва помощ гръцкото държавно управление с тази „ потребителска кошница “. Всичко е поскъпнало, няма нищо на ниска цена в питателните артикули и на хората им е доста мъчно ", споделя Хриса.

Отиваме на пазар и в България, с цел да съпоставим. В Русе пазарим в квартален хранителен магазин. Собственикът споделя, че го доставя с най-евтините артикули, тъй като скъпите няма кой да ги купи. Въпреки по-ниските цени, за самун, кисело мляко, кг сирене, 10 яйца, бутилка олио, пакет ориз, кг ябълки и картофи оставяме 32 лв. и 35 стотинки.

" Хората недоволстват, непрекъснато недоволстват, че се трансформират цените, мърморят. Изпитват да огромни усложнения. Давам на вересия на мой познати единствено ", сподели съдържателката Вяра Иванова.

В магазина рядко се търси прясно месо, по тази причина и не се предлага. За свинско и пилешко се насочваме към един от огромните супермаркети, който в обедните часове е претъпкан с хора, тъй като могат да се намерят артикули на промоция. Между вноса на свинско и пилешко месо от Румъния и Испания, намираме и българско. Килограм свинска плешка без кост коства 11,86, а кг пилешки пържоли са 12,70 лв.. Общо за десетте продукта в кошницата похарчихме 57 лв. и 60 стотинки.

Повечето консуматори признават, че първо гледат цената, след това се замислят за качеството на продуктите. Семейство Петрови още не могат да проумеят защо са похарчили 50 лв..

" Прах за пране, сапунче, дребни неща и сме оставили 50 лв. и 200 лв. сме оставили за медикаменти и горивото 300 лв. през днешния ден от едната пенсия отпътува и живеем на село, каквото изкараме от градинката, избива ме на плач чак не ми се приказва ", споделя Иванка Петрова.

Накрая съпоставяме. В Гърция, за нашия лист с артикули платихме 5 лв. и 70 стотинки повече в сравнение с в България. Но още - у нас минималната заплата е 710 лв., до момента в който в южната ни съседка минималното заплащане е 713 евро.

Вижте още в репортажа на Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР