В Благоевград се провеждат кметски избори днес. Значението им далеч

...
В Благоевград се провеждат кметски избори днес. Значението им далеч
Коментари Харесай

Партиите се сблъскват днес в генерална репетиция за 11 юли

В Благоевград се организират кметски избори през днешния ден. Значението им надалеч надвишава локалния темперамент. Те са психически доста значими за политическите сили предвид на парламентарния избор на 11 юли. Също по този начин са тест за всеобщото машинно гласоподаване, защото то ще бъде тествано за първи път точно в Благоевград.

До частичния избор се стигна, откакто спечелилият от 2019 година Румен Томов бе отхвърлен. Оказа се, че той не е премахнат в точния момент като притежател на компания. Делата се точеха през целия му мандат.

Претендентите са седем, като се чака борбата да е най-много сред трима от тях - някогашният общински консултант Илко Стоянов, повдигнат от " ИТН " (ИТН), който бе и народен представител от партията в късия парламент; подкрепеният от ГЕРБ самостоятелен претендент Андон Тодоров, който до преди време представляваше Партията на зелените като ръководител на общинския съвет; Томов, зад който застана Българска социалистическа партия (издигнат от предприемчив комитет, както през 2019 г.). Другите претенденти са лекарката Виктория Каракостова ( " Демократична България " ), юристката Цвета Рангелова („ Възраждане “), Стефан Делиов („ Ние, Гражданите ”) и Людмила Костадинова (инициативен комитет).

Местните групирания значително са проекция на събитията в народен мащаб. Така да вземем за пример индивидът на Има Такъв Народ Илко Стоянов бе подсилен от " Изправи се! Мутри вън! ". Зад кандидата на ГЕРБ Андон Тодоров пък застанаха Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Воля ". В последна сметка резултатът ще покаже дали вятъра опъва платната на Има Такъв Народ, в кондиция ли е ГЕРБ, а и може ли Българска социалистическа партия да удържи един от четирите регионални града, извоювани през 2019 година Друг любопитен колорит е, че доста рядко до момента ГЕРБ се състезаваше на кметски избор посредством самостоятелна кандидатура. Но сега това е неотложно в града, тъй като позициите на партията са разтърсени след прекосяването на по-предишния кмет Атанас Камбитов във групировката на Цветан Цветанов.

В 120 секции в общината се гласоподава с машини. От тях огромните са 54, там са конфигурирани по две устройства. Хартиен избор се организира единствено в 20 дребни секции, само че според изборните правила традиционни бюлетини са доставени до всяка урна - с цел да заместят машините, в случай че се наложи. Справят ли се гласоподавателите, какъв брой време лишава машинното гласоподаване... - тези и други обсъждани през последните месеци тематики ще получат отговор през днешния ден.

 

СИГНАЛИ

Районна прокуратура в Благоевград разгласи, че приема сигнали за нарушавания. Дежурно звено ще работи от 7 часа сутринта до един час след края на изборния ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР