В бивше училище за рехабилитация и балнеолечение на деца в

...
В бивше училище за рехабилитация и балнеолечение на деца в
Коментари Харесай

Правят в Хисаря регионален STEM център за Централна България

В бивше учебно заведение за рехабилитация и водолечение на деца в Хисаря ще бъде построен един от трите районни STEM  центрове в страната. В него ще се образоват деца и учители от  Централна България, за Западна България ще е в Ковачевци, а за Източна – в село Ястребино. Националният център ще бъде в София.

Освен четирите бази, с общо 500 млн. лв. за STEM обучение по Плана за възобновяване и развиване ще се финансират STEM центрове във всички над 2240 общински и държавни образователни заведения у нас.

Сградата за районния център в Хисаря към този момент е предоставена от МОН. Тя е на бивше учебно заведение за рехабилитация от вида образователни заведения, които бяха закрити с влизането в действие на новия закон. Там ще бъде изработен повсеместен ремонт, с цел да се приспособява средата по условията за STEM образование, ще има зали, лаборатории, корпус за настаняване и изхранване. Даденостите са положителни, тъй като в предишното базата е имала леглова част, разполага с физкултурен салон и двор.

Общо към 18 млн. лв. ще бъдат вложени в трите районни центъра, сподели Найден Шиваров, шеф на Националния STEM център. Той взе участие в конференция „ Стратегии и решения за работещо STEM обучение “ в Пловдив.

Целта е създаване на просветителна среда, повишение  на квалификацията на педагогическите фрагменти да преподават по съвременен метод, приложно и планово основано естествени науки, математика, технологии. В новата среда ще се развиват цифровите умения  на учениците и ще се  стимулира реализацията им.



В Националния STEM център  ще бъдат построени 5 национални лаборатории: в региона на зелените технологии и устойчивото развитие; киберфизични системи и роботика; 3D технологии; естествени науки; математика и информатика. 

След построяването откриватели от вузовете, Българска академия на науките, докторанти и млади учени ще могат да се осъвършенстват там и  да преподават. В базата учители ще покачват своята подготовка, ще образоват възпитаници, ще се употребява интензивно и от олимпийските ни тимове по разнообразни дисциплини. 

В националния център ще се построи и зала за цифрови изкуства – за аудио и видео изкуства, с цел да стане той STEAM.  Паралелно ще има работилници, в които деца и учители ще могат да употребяват закупеното съоръжение за практическа работа и проучвателен опити, изясни Шиваров.

Проектът за учебните центрове ще започва всеки миг. Директорите би трябвало да приготвят план с идея, която да е съобразена с Наредба 24 и заложените в нея стандарти за STEM  образователна среда.   След оформянето й следва оборудването и  въвеждане на интегрирана методика на образование. Типовите лаборатории са 5: изследователски; център по естествени науки, проучвания и иновации; класна стая за цифрови създатели; център за млади изследователи; център за технологии в изобретателната промишленост. 

Стартиращите в този момент учебни заведения би трябвало да стартират с базовите пет или композиция от тях. Според спецификата на учебното заведение или където към този момент има STEM центрове, може да бъде купено друго съоръжение.

Финансирането ще бъде съгласно размера на учебното заведение – при 50 възпитаници – до 50 000 лв., при над 1001 – до 600 000 лв..

Отделно има финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са надлежно до 10 000 и до 80 000 лв..



Националният STEM център ще съгласува плановете в частта за среда и съоръжение. „ Не желаеме да бъдем неприятните, само че желаеме всяко предложение да е свястно -  обясни на шефовете Найден Шиваров. - Ако някое учебно заведение заложи единствено  един 3D принтер, ще настояваме за още един, с цел да има за учениците и за учителя. Ако се купят комплекти по естествени науки, би трябвало да са най-малко по един на двама възпитаници “.

Голямата цел е до края на 2026 година да са работещи националният и трите районни центъра, както и STEM центрове във всички държавни и общински учебни заведения, които у нас са 2243. Програмата не изисква съфинансиране от тях.

Още за STEM образованието - очаквайте детайлности
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР