В Битерфелд-Волфен са свикнали с химическата обработка. Но литиевата рафинерия

...
В Битерфелд-Волфен са свикнали с химическата обработка. Но литиевата рафинерия
Коментари Харесай

Може ли Европа сама да си осигури критичните суровини?

В Битерфелд-Волфен са привикнали с химическата обработка. Но литиевата рафинерия е нещо напълно ново за индустриалния парк на източногерманския град, който има повече от век история в химическата промишленост. Толкова нов, че е първият по рода си в цяла Европа, написа DW.

Докато Европейският съюз (ЕС) се бори да обезпечи задоволително доставки за своите жадни за запаси промишлености, AMG Lithium се откри в Битерфелд-Волфен за да играе решаваща роля в проекта на Европейски Съюз.

Германското дъщерно сдружение на основаната в Съединени американски щати AMG Critical Materials N.V. желае да построи цех за рафинерия за литий за акумулатори, който се надява да зарежда зараждащата се промишленост в Европа, без да зависи от китайските доставки на минерала.

Главният изпълнителен шеф на AMG Lithium Щефан Шерер сподели пред DW, че компанията ще може да изключи китайските медиатори от своята верига за доставки на литий до 2028 година и ще способства за постигането на амбициозната цел на Европейски Съюз да стане самостоятелен във връзка с по този начин наречените сериозни първични материали. Те включват литий, фосфор и боксит, както и по този начин наречените редкоземни минерали като ниобий, измежду 34 други детайла.
Стратегия на Европейски Съюз за противопоставяне на господството на Китай
Този четвъртък (23 май 2024 г.) влезе в действие първата всеобхватна тактика на Европейски Съюз за минералите от 27 страни. Наречен Закон за сериозните първични материали (CRMA), регламентът дефинира ясни индикатори за вътрешния потенциал по веригата за доставка на стратегически първични материали. Целта е също да се диверсифицират доставките в Европейски Съюз до 2030 година

От годишното ползване на Европейски Съюз минимум 10% би трябвало да се добиват вътре в Блока. Най-малко 40% от преработвателните и 15% от потенциалите за преработване би трябвало да са основани в Европейски Съюз. Като цяло " не повече от 65% от всяка стратегическа суровина на всеки подобаващ стадий на преправка би трябвало да се доставя от една-единствена трета страна. "

За да се конкурираме геополитически с други огромни играчи като Китай и Съединени американски щати, е доста значимо регламентът да разрешава съгласуване на потребностите и настояванията на другите държави-членки “, споделя Мелани Мюлер, старши помощник в Германския институт за Международни въпроси и въпроси на сигурността.

В момента цялото търсене на редкоземни метали в Европейски Съюз да вземем за пример се покрива от китайски експортьори. Китай господства международните пазари на метали посредством самия рандеман, само че най-много посредством управление на обработката и рафинирането на суровините. Междувременно Европейски Съюз преглежда господството на Китай като опасност за европейските вериги за доставки и зеления преход на разнообразни промишлености на континента.

Разкривайки проектозакона през март 2023 година, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че надеждната локална база от първични материали е „ жизненоважна за производството на основни технологии за нашия двоен преход – като генериране на вятърна сила, предпазване на водород или акумулатори “.
Въпрос на време и пари
За да се усили добивът на минерали в Европейски Съюз от сегашните 3% до мечтаните 10% до 2030 година, ще би трябвало да бъдат открити редица нови обекти за рандеман. Но Алис Ю, анализатор от S&P Global Commodity Insights, сподели за DW, че лишава „ приблизително 17 години, с цел да се създаде литиева мина от първичното й разкриване до стартирането й в произвеждане “.

Щефан Шерер от AMG Lithium пресмята, че общите капиталови разноски за произвеждане на литиев хидроксид в нов цех ще варират сред 500 милиона евро до 1 милиард евро. Но Шерер сподели, че вложението в планове е мъчно. Цената на лития да вземем за пример се е сринала с 80% от 2022 година насам.

Хората са доста, доста внимателни да влагат пари в литиеви планове в този миг, тъй като при настоящето ценово равнище е доста мъчно да се направи инвестиция “, сподели той.

Съвместна самодейност на Франция, Италия и Германия възнамерява да набере 2.5 милиарда евро в началото финансиране в поддръжка на плановете. Но специалистът по суровините Алис Ю се съмнява, че държавните пари сами по себе си ще подтикват нужните вложения.

„ Ако сложим тези средства в вероятност единствено за литий, вие гледате към милиарди евро вложения, нужни единствено за реализиране на задачата на Европейски Съюз за 2030 година “, сподели тя.

И какво ще стане, в случай че Китай отвори голямата си капиталова торбичка, търсейки присъединяване в основани в Европейски Съюз планове?

„ Досега Европейски Съюз си сътрудничи с китайски вложения в потенциал за произвеждане на батери. Така че, в случай че разгледаме рафинирането на литий, ще желаете ли да работите с китайски опит и капитал в тази област? “, добави Ю.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР