В биографията му са описани няколко курса с гръмки наименования.

...
В биографията му са описани няколко курса с гръмки наименования.
Коментари Харесай

Защо е нормално мишка да смени лъва пред сградата на МВР? Приятно ми е – Серпико. Франк Серпико

В биографията му са разказани няколко курса с гръмки наименования. Това не впечатлява - такива сме виждали всевъзможни. Всеки, комплексар, който кичи стените в кабинета си с дипломи, може да си купи даже и такава за приключен курс по битка с междупланетни терористи на луната… Съвсем съществено. Не споделям, че изписаните приключени курсове от вътрешния министър са подправени, опазил ме Господ, само че обслужват повече неговото его.

 

Ще се върна към Стоянов по-късно, само че преди този момент желая да ви опиша две истории.

Може ли човек да резервира достолепие във враждебна среда? Може ли чиновник от нисък сан да промени буксуваща система? Възможно ли е един да е прав, а болшинството да бърка?

 

Отговорът „ да “. Доказва го биографията на американския редови служител на реда Франк Серпико. За него е сниман и филмът „ Серпико “ с присъединяване на Ал Пачино.

Серпико се сблъска с разочарованието, че хора, на които е вярвал и се е доверявал, се оказват корумпирани. Възниква борба сред обособеният кардинален чиновник на закона и системата. Това основава действителна опасност за честния, кардинален човек. Оказва се, че той не пасва на системата и тя стопира опциите пред него  за развиване. Системата се пробва да го промени, да го опитоми сходни и когато не съумява, го афишира за зложелател. И въпреки всичко, обаче Серпико не се предава.

Истинският Франк Серпико е жив и макар напредналата си възраст, продължава да оказва помощ на съответните органи за надзор на полицията. Личността на Серпико от дълго време е легендарна за американските служители на реда и за обществото.

Резултатът от „ войната на един служител на реда против корумпираната система “ (думи от изявление на Серпико за „ Ню Йорк Таймс “) е: всеобщи уволнения (подменен е съвсем 90% от персоналния състав на полицията в Ню Йорк), следствия и основаване на специфична Комисия за надзор на активността на полицията.

.
Франк Серпико през днешния ден...

 

Самата полицейска система на Съединени американски щати се трансформира коренно безусловно за месеци.Как е съумял един отшелник да устои на тази борба и да победи?

 

Реалният Франк Серпико признава, че се е борил с персоналните си подозрения, боязън, премеждия. Ако не познаваш страха, си простак, споделя Серпико. Но добавя, че е срещнал голяма поддръжка от жителите, от прокурори и политици.У нас към момента не се вижда български Серпико в полицейските редици, нито възможна прокурорска и политическа поддръжка за него. Налично е само желанието на обществото нещата най-накрая да се трансформират. Българите заплащат заплати на изброените дотук, които им пробутват подправени сигнали и ПР-акции вместо действителни дейности.

 

Този образец е даван нееднократно. Но той не срещна схващане до момента нито един път и от МВР-шефовете, нито от политиците.

 

Защото множеството са мишки/плъхове, а не лъвове. Оттам и концепцията кое животинче да смени царя на животните на " 6 септември ".

 

И дано преди да стартират да ме псуват и да се вършат на афектирани, служителите на реда да се замислят най-малко за 30 секунди: В какво трансфораха ведомството поставяните да го управляват прислужници на властта, олигархията и мафията? Не направиха ли от него мафиотизирани политически кръгове съизвършител (заедно с прокуратурата) в ограбването на страната и данъкоплатците? Стотици са образците. На високи постове в другите структури се изредиха бездарници с незаконно мислене, подготвени на всичко, единствено и единствено да са във властта. Подборът на фрагменти в Полицейската академия е под всякакво равнище. Свестните чиновници биват изолирани и доста постоянно надменно прокуждани.

 

12-годишното ръководство на Борисов и ГЕРБ и преди този момент 4-годишния борисов мандат като основен секретар, нанесоха тежки вреди на ведомството, на обществото и страната. Парадните стойки, розовите доклади и статистики не могат да прикрият тежката миризма от разлагането...

 

Разлагане е когато касапинът от Стара Загора се е вихрил с макетния нож върхя тялото на 18-годишната Дебора преди месец и половина, само че закононарушението не е отразено в сводката за катастрофи още първия ден. Това е съучастничество! Прикриване. И сторилите го по неразбираемо какви подбуди си имат имена.

 

Подобни са дейностите на чиновници след убийството в Цалапица и двойното ликвидиране, предхождано от още едно, преди година, в Лозен.

 

Министър Стоянов се задоволи с имитационни ограничения, едвам заблуди обществото, че е взел крути ограничения. Щеше да е правилно, в случай че въпросните ченгета и техни началници към този момент се проверяваха.

 

Иначе министърът приветствал опцията Министерство на вътрешните работи да конфискува коли поради приложимост на алкохол и наркотични средства. Нищо, че крайните ограничения предхождат каквато и да е подготвеност да се осъществят противоречивите моменти в поправките в закона.  

Затова лъвът няма място пред постройката на вътрешното министерство. Мишка е подобаващата фигура. Или къртица, в случай че вложим подтекст в значително от дейностите на ведомството.

 

Освен това дано политиците ни създадат най-накрая информация с персоналния състав като брой на българското Министерство на вътрешните работи и на съответните ведомства в Австрия, Нидерландия, Швеция, Финландия и други

 

С непрекъснато циврене за нарастване на заплатите промени няма да забележим.

Гражданите се нуждаят от действителна отбрана, а не от непрестанно недоволство какъв брой е тежка работата на ченгетата и какъв брой доста получавали другаде.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР