В библейската книга Деяния апостолски наред с другото се говори

...
В библейската книга Деяния апостолски наред с другото се говори
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

В библейската книга " Деяния апостолски " наред с другото се приказва и за проповедта на свети деятел Павел в Атина. В този град, фамозен със своите философи и езически храмове, апостолът забелязал един жертвеник, на който имало надпис: " На незнайния Бог ".

Затова на заседание от знатни и учени атиняни в Ареопага, висшия съвет в Атина, апостолът оповестил, че пристигнал при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който е основал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко.

Той обяснил на своите слушатели разликата сред Този всемогъщ и всесилен Бог, и бездушните идоли, на които те се покланяли. Говорил им също за възкресението на Христос, Който проповядвал смирение и безконечен живот и ще пристигна да съди света.

Повечето от атиняните се отнесли недоверчиво към това ново обучение. Но сред слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия деятел и се обърнали към вярата в Иисус Христос. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага. След проповедта на деятел Павел сърцето на Дионисий се разтворило да одобри в себе си вярата в същинския Бог. И той се покръстил дружно с целия си дом, написа Българска телеграфна агенция.

По-късно Дионисий придружавал апостола, като негов възпитаник и съмишленик. В продължение на три години бил неразделно с него, като директно от него изучавал словото Божие. Защото изначало Христовото обучение не било записано, а се предавало устно: от апостолите - на техните приемници, от тях - на идващите, и т.н. 

Скоро по-късно деятел Павел го изпратил да проповядва в Атина в ранг свещеник. Той видял също другите апостоли и дружно с тях бил в Йерусалим при успението на Божията майка. Според преданието свети Дионисий проповядвал и в Галия (днес Франция), където при гонението от император Домициан доста потърпевш и най-после бил погубен с меч в 96 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР