В БФС отново са се заели да търсят начин по

...
В БФС отново са се заели да търсят начин по
Коментари Харесай

БФС пак пробва да "побългари" отборите

В БФС още веднъж са се заели да търсят метод по административен път да наложат на клубовете да пускат повече българи в игра. Възможни промени в наредбата са обсъждани по време на първото съвещание на Изпълкома за 2021 година, а на някое от идващите съвещания следва да бъдат гласувани.

В момента рестриктивните мерки включват картотекиране на най-много 40 футболисти, от които 15 би трябвало да са наложително юноши на клуба или играли най-малко 3 сезона като подрастващи в различен наш клуб. Това значи, че останалите 25 картотекирани може да са чужденци. Ограничение за тях няма отвън това, че най-вече петима би трябвало да са отвън Европейски Съюз (максимум трима от тях може да са по едно и също време в игра).

Сега се разисква всеки клуб да може да разполага най-много с трима играчи, които не са граждани на Европейски Съюз, а да се картотекират до 30 играчи (поне 15 от тях да са юноши на клуба или играли 2 години като дребни в България).

" Трябва да се понижи броят на чужденците и да се дава приоритет на младите български футболисти. Много скоро ще би трябвало да вършим българи най-различни хора, с цел да се добави националният тим ", разяснява пред Dsport членът на Изпълкома Венцеслав Стефанов.

Той не скри, че смяната ще засегне най-много " Лудогорец " , където има общо 18 непознати футболисти (в броя влизат и тези с български паспорти). Но даже и да бъде наложено ограничаване, разградчани ще имат право да разполагат с до 15 играчи, които не са родени в България или играли у нас като юноши. Това няма да промени изключително обстановката в титулярния състав.

В другите два тима, които играят с повече чужденци - " ЦСКА-София " и " Берое ", също могат да са спокойни. Столичани имат 14 такива играчи, а старозагорци - 13.

Сиреч една сходна смяна, в случай че бъде гласувана, би била по-скоро козметичен ход, не ограничаване, без да доведе до някаква смяна. С изключение на някакъв дискомфорт за " Лудогорец ", което е породило и недоволството на притежателя на клуба (и член на Изпълкома) Кирил Домусчиев.

" То (б.р. - възможното ограничение) в профил си наподобява, че е ориентирано против този тим. С това решение ние действително ще създадем някакъв комфорт на българските футболисти, което не считам, че е напълно вярно. Не мисля, че това може да подкрепи развиването на българските играчи. Смятам, че резултатите ще са по-добри, когато имаме сериозна конкуренция. Истината е, че ние нямаме система, която може и подкрепя българските футболисти ", призна различен от Изпълкома - Петър Величков, също пред Dsport.

Загнездва се подозрение, че в действителност такова решение може и да е единствено за

 

трупане на активи преди конгреса

 

Още повече че един от претендентите за президент на БФС - Христо Порточанов, загатна, че се бърза да се вземат ограничения в тази тенденция, тъй като точно той счита да вкара някакво ограничаване .

" Ние ще наложим избрана численост за български футболисти да бъдат от самото начало на терена в двете професионални групи (но не по-малко от четирима), разбираме, че и това ще се разисква от БФС ", написаха от неговия предприемчив комитет.

От екипа на Порточанов предложиха и повдигане на възрастовата граница за елитните рефери от 45 на 48 години. Съвпадение или не, само че едно от решенията на януарския Изпълком гласеше: " Ограниченията за възраст на съдиите и асистент-съдиите, които са били в ранглистата на ФИФА в 5 поредни години без спиране, се трансформира от 45 на 47 години "...

 

ГОРЧИВ ОПИТ

БФС и преди правеше опити за някакви ограничавания, само че те не се оказаха сполучливи. Още се помни анулираното към този момент предписание всеки тим да стартира в титулярния състав с най-малко един състезател до 21 година и последвалите заобикаляния на правилото посредством смени на въпросните млади футболисти на почивката или дори преди този момент.

Или ограничаването клубовете да не могат да притеглят вратари отвън Европейски Съюз от сезон 2020/2021? Първоначално от БФС се кълняха, че не са дали своят вот сходно нещо, след това вносителят - ръководителят на треньорската школа и механически шеф на БФС проф. Лъчезар Димитров, призна, че е предложил сходна ограничаваща мярка (без единодушието на самата школа).

А сетне на Изпълком (ИК) на 25 юни м.г. тихомълком мина и следната точка: " ИК също по този начин анулира взетото на 1 октомври 2019 година решение за картотекиране на вратари само с поданство на страна - членка на Европейски Съюз " ...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР