В Берлинския държавен балет от следващия месец декември спират представленията

...
В Берлинския държавен балет от следващия месец декември спират представленията
Коментари Харесай

В Германия отменят балета "Лешникотрошачката" като расистки

В Берлинския държавен балет от идващия месец декември стопират представленията на класическия балет по музика на Чайковски,„ Лешникотрошачката “, заяви немското издание „ Билд “, позовавайки се на изпълняващата длъжността живописен началник на балетната натрупа Кристиане Теобалд.

„ Тази режисура на „ Лешникотрошачката “ в Берлин е реорганизация на оригинала на хореографа Мариус Петипа от 1892 година и е една от обичаните на публиката — каза Теобалд. — С актуалната полемика за това кой репертоар към момента е оневинен в постколониалните времена, би трябвало да се запитаме дали някои детайли от това време са подобаващи през днешния ден “. 

Тя показва като причина за признатото решение епизод от спектакъла, в който на сцената излизат две деца, гримирани като тъмнокожи. Експерти са видели в това детайли на расизъм. 

„ Това докара и до много недоволства на електронната ни поща през 2015 година — и с право. Говорихме с хореографите Василий Медведев и Юрий Бурлака, че е невероятно да го оставим в този тип. Сега децата се показват без потъмняващия грим. Но това означаваше забележителна интервенция в авторското право “.

Специалистите не са одобрили също и китайския танц, в който артистите се движат по сцената с „ дребни завладяни  стъпчици ”.

„ Има и други етнически и расови стандарти, които не са били виждани като проблем през 1892 г. —  като ориенталските танци с наложници от харема и солист, чието тяло е покрито с мрачен грим — казва ръководителката на трупата. — Това са все неща, което в този момент не можем да демонстрираме на сцената без пояснения “, отбелязва представителката на театъра. 

Теобалд обаче акцентира, че свалянето на постановката от програмата е единствено краткотрайно: „ Убедена съм, че би трябвало да ре-контекстуализираме тази " Лешникотрошачка ", да я прочетем наново и ще я играем още веднъж “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР