В Берлинския държавен балет от следващия месец декември се отменят

...
В Берлинския държавен балет от следващия месец декември се отменят
Коментари Харесай

В Берлин отменят Лешникотрошачката заради расизъм

В Берлинския държавен балет от идващия месец декември се анулират представленията на класическия балет по музика на Чайковски, „ Лешникотрошачката “, пишат от немското издание „ Билд “, като се базират на изпълняващата длъжността живописен началник на балетната натрупа Кристиане Теобалд.

„ Тази режисура на „ Лешникотрошачката “ в Берлин е реорганизация на оригинала на хореографа Мариус Петипа от 1892 година и е една от обичаните на публиката — показа Теобалд. — С актуалната полемика за това кой репертоар към момента е оневинен в постколониалните времена, би трябвало да се запитаме дали някои детайли от това време са подобаващи през днешния ден “.

Като причина тя показва, че през 2015г. са получили голям брой недоволства поради епизод от спектакъла, в който на сцената излизат две деца, гримирани като тъмнокожи.

" Говорихме с хореографите Василий Медведев и Юрий Бурлака, че е невероятно да го оставим в този тип. Сега децата се показват без потъмняващия грим. Но това костваше значителна интервенция в авторското право. "

Експерти повдигат неблагоприятно вежди и към китайския танц, в който артистите се движат по сцената с „ дребни завладяни стъпчици ”.

„ Има и други етнически и расови стандарти, които не са били виждани като проблем през 1892 година — като ориенталските танци с наложници от харема и солист, чието тяло е покрито с мрачен грим — споделя ръководителката на трупата. — Това са неща, което в този момент не можем да демонстрираме на сцената без спомагателни пояснения за феновете “, отбелязва  тя.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Kerryn Harper-Cuss (@kerrynharpercuss)

Теобалд обаче акцентира, че свалянето на постановката от програмата е единствено краткотрайно: " Убедена съм, че би трябвало да създадем нов прочит на тази " Лешникотрошачка " и ще я играем още веднъж. "

Любимият ни балет, който по традиция гледаме в предколедните дни, защото постоянно съумява да ни сътвори празнично въодушевление, не за първи път е подложен на прицел поради подозрения в расизъм. Прeди време същият балет, подложен от Джордж Баланчин в Съединени американски щати, беше подложен на критика поради вида танцьори, които показаха храни и питиета от разнообразни култури – шоколад от Испания, кафе от Арабия, чай от Китай.

След всички тези обвинявания идва въпросът дали в случай че всякога дълго премисляме по какъв начин да назовем някого, без да го наскърбяваме и да накърняваме неговите усеща, няма да рискуваме да се лишим от свободата да показваме мнението си. Тъжно е " Лешникотрошачката " да не се извършва на Коледа. Защото даже в приказките всеки воин е друг посвоему.
" Пепеляшка " с джендър-неутрална самодива: имаме ли потребност от това?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР