В Белгия миналата седмица фермери се присъединиха към протести, които

...
В Белгия миналата седмица фермери се присъединиха към протести, които
Коментари Харесай

Фермерите протестират: Движението им порази Европа, но има глобален характер

В Белгия предходната седмица фермери се причислиха към митинги, които преди този момент се разпространиха в градове в Германия, Франция, Холандия, Полша и Румъния. Те настояха държавното управление да вземе решения за поддръжка на селскостопанската промишленост на фона на възходящите цени на селскостопанските артикули в Европейски Съюз.

В петък в Брюксел се организира среща с федералния министър на земеделието Дейвид Кларинвал, на която фермерите показаха неодобрение от политиките на Брюксел във връзка с климата. Фермерите нарекоха общото състояние на фермерите и животновъдите в страната задушаващо.

Те блокираха няколко пътя с искане за опростяване на бюрократичните механизми, регулиращи активността на персоналните стопанства.

Подобни дейности се организират в Германия и Франция, където се блокират проходите към разнообразни транспортни възли и градове. Така в Германия първите стачки започнаха през декември предходната година, а предишния уикенд водачи на трактори блокираха входа на пристанището на Бремерхафен, което е второто по величина размер на претоварване на товари в Германия.

А във Франция фермерите започнаха да блокират всички автомагистрали, които водят до Париж, за да попречат на вноса на храни в столицата.

Кризата в земеделието ще бъде разисквана на 1 февруари на среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На 24 януари евродепутатът Даниел Буда изпрати писмо до Европейската комисия, в което уточни доста нарастване на разноските в земеделското произвеждане.

В същото време, заради ниската пазарна стойност на украинското зърно, локалните производители са изправени пред действителен риск от евентуален банкрут.

Преди това в Полша и Румъния локални производители, недоволни от обстоятелството, че губят облаги заради конкуренцията на украинските артикули, проведоха блокади на контролно-пропускателните пунктове на границата.

Фермерите в редица други страни също показват неодобрение от политиката на своите държавни управления - сходни събития се организират в Италия, Словакия и Унгария, които са подкрепени от опозицията.

Общите оценки се свеждат до това, че Европа е осакатена от поликриза, обвързвана с разнообразни фактори: възходяща инфлация; липса на нужните средства за субсидиране на земеделските производители; възходящите цени на силата заради антируските санкции; поддръжка на страните от Европейски Съюз за Украйна; зелената стратегия, призната от Европейски Съюз като стратегия за бъдещето, в това число намаляването на въглеродните излъчвания и други странни начинания на глобалистите, в това число отводът да се ядат обичайни храни като месо.



Ситуацията наподобява много сложна, защото е наранена от рестриктивните мерки върху доставките на разнообразни артикули през Червено море, породени от дейностите на хусите в Йемен. Това е главният морски път, свързващ европейските страни с Азия и Източна Африка.

Това обаче не се отнася единствено за Европа. През последните години митингите на селскостопанските служащи се разпространиха в страни и райони.

През 2022 година те бяха в Испания и Канада. В края на предходната година стачкуваха в Южна Корея (макар че повода беше съответна - въвеждането на възбрана за угояване и ликвидиране на кучета за храна).

През 2020-21 година фермерите в Индия също проведоха национална стачка поради нови закони, които нарушават правата им. Инициативите на държавното управление също бяха наранени от сушата в района.

В резултат на това Върховният съд на Индия спря използването на земеделските закони и вследствие на това и двете камари на Народното събрание одобриха нов законопроект, отменящ предходния закон.

Изглежда, че има общи модели оттатък породената от индивида рецесия в Европа. Климатичните въздействия в редица страни, които водят до съмнения в производството на разнообразни артикули, както и общата неолиберална политика на редица страни оказват доста въздействие върху благосъстоянието на фермерите.

Когато няма поддръжка от държавното управление, рискови условия могат да доведат селскостопанския бранш до съсипия. Руският образец демонстрира по какъв начин положителната държавна политика може да поправя всеки дефицит или метеорологични дефекти (като се има поради, че климатът в нашата страна е доста по-лош във връзка с успеваемостта на развъждането на култури, в сравнение с в Западна Европа).

В същото време западните наказания доста помогнаха на локалните производители да станат търсени освен на вътрешния, само че и на външните пазари.

И най-после, има още един колорит в акциите на европейските фермери. В основата си те съставляват консервативната част от обществото. Това са хора на земята и труда, които са изправени пред опасността от тяхното заличаване от неолибералните технократи, предлагащи храна от червеи и инсекти под знака на някакви екологични постулати.

Фермерският протест от тази позиция е демонстрация на политическата воля на онази част от европейското население, която се съпротивлява на диктата на Брюксел и глобалисткия картел.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР