В българските учебници има потресаващи неща, изопачени факти и манипулации.

...
В българските учебници има потресаващи неща, изопачени факти и манипулации.
Коментари Харесай

БСП: В учебниците има потресаващи неща и манипулации


В българските учебници има потресаващи неща, изопачени обстоятелства и операции. Историческите обстоятелства са изопачени, славата на българския народ е принизена. За унизителни битовизми годишно плащаме сред 50-60 милиона за учебници. Това разгласи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на група.

Тя изчете голям брой образци на безусловно шокиращи текстове в учебници на разнообразни издателства и за разнообразни класове:

" Казах ли ти, че е смотаняк! " - по този начин е показана поемата " Неразделни " на Пенчо Славейков в учебник по литература. Цитиран е фрагмент от истинския текст:

„ Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка,

че каил за нас не стават моя баща, твойта майка.

Верни думи, правилна любов, има ли за тях разруха?

За сърцата що се любят и гибелта не е разлъка. “

А по-късно е " преведен " по следния метод: " Хиляди пъти й сподели, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя непременно. Как не ги е позор обич въртят, а са още деца. Трябва да рапортувам на шефа ", прочете Нинова част от урок в български учебник за 7 клас.

Лидерът на Българска социалистическа партия продължи с образците - за описа " По беритба " на Елин Пелин и стихотворението " Родна тирада " на Иван Вазов.

Цитира и част от същия учебник, където се изброяват преимуществата на българския език. Едно от тях, съгласно създателите на учебника е, че " до момента в който пътуват българите могат да разискват каквото си изискат, без другите да ги схванат ".

" Уважаеми български жители, учебниците на нашите възпитаници са написани комплицирано и неясно. Историческите обстоятелства са изопачени от политически тълкования. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в целия свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази смяна на истината и унижението на българщината ние българските данъкоплатци и жители плащаме сред 50 и 60 млн. за учебници. Това би трябвало да се промени ", съобщи още Нинова.

По думите й българчетата са все по-неграмотни. " Близо 40 % от децата ни са функционално необразовани. Ето по какъв начин ще бъде и по какъв начин може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, обзор на съдържеанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и създателите ще носят отговорност за написаното ", сподели още Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР