В българските народни ритми и шевици са закодирани много символи

...
В българските народни ритми и шевици са закодирани много символи
Коментари Харесай

Анимационна приказка обединява кодовете на българския фолклор и шевиците



В българските национални ритми и шевици са закодирани доста знаци и послания, а магичната им мощ да лекуват и да защищават е позната на народа ни от епохи. В търсене на нов изказ на националната ни самородност, друг от досегашния по-комерсиален прочит, художникът-аниматор Силвия Владимирова реализира забавен синтез сред тайните кодове на музиката и шевицата .

" Работата ми на художник на някои от носиите, състезавали се на, ме срещна с шевицата в разнообразни форми – споделя авторката. – Но това, което виждаме в последно време като течение в модата – шевица върху облекла, бижута, чаши, щампи под всякаква форма, за мен е плосък прочит на нещата, и ми се искаше да се заровя по-дълбоко в смисъла на символиката ѝ. "

Така се ражда концепцията за " EMBROIDERY " – анимационен късометражен филм , съчетаващ хубостта на шевицата, българския фолклор и националната музика в модерна обработка.



Анимационната миниатюра е построена от цифрови мощно стилизирани изображения на шевици и е изпъстрена с – слънце, житни класове, горна и долна земя, жрица, дърво на живота, танцьори, разкриващи част от всекидневието и бита на българите. Историята е основана върху присъщия за националните ни приказки сюжет – отвличането на мома от дракон и битката на момъка за освобождението ѝ. Но това не е просто анимирана акомодация:



" Това е приказка за прошката – изяснява Силвия Владимирова. – Змеят е надвит, само че не е погубен, както е в приказката. Няма да издавам финала, тъй като това е значимият ни акцент във кино лентата, само че историята се развива като една пълнокръвна приказка - има положително, има зло, има борба и да, положителното побеждава, само че по различен метод, с други изразни средства . За мен е забавна противоположната връзка след края на работата ни по кино лентата, да видя дали тази концепция е достигнала до хората. "




Важна част от този фолклорен роман е музиката – въодушевена от българския фолклор и пречупена през музикалната призма на Иван Шопов и надарените национални певици от " Авигея ". Съчетанието от електронно звучене и фолклорната ария " Слънцето трепти да зайде " не просто добавя, а води историята от началото до края.



" За мен атрактивната анимация и музика са доста по-интересен и прелъстителен метод да се разпространява обичайна шевица. Още повече, че Иван Шопов прави забавни прочити. Това е някак си доста по-близко до нас в този момент като потомство, в сравнение с класическият прочит " – безапелационна е художничката.

Вече е подготвен филмовият откъс на кино лентата , който Силвия основава благодарение на аниматора frame2std и с поддръжката на Национален фонд " Култура ", а финалният вид, популяризиращ националната музика и хубостта на българската шевица, ще се появи в края на лятото.

" Искаме да покажем, че шевицата не е единствено стилизирани форми на цветя и разнообразни фигури, а носи нашата самородност. Шевицата е толкоз неповторим код, че със семплата си форма ни предизвика от елементарното да създадем нещо, да надградим . Проучили сме кой знак каква информация носи и сме разказали приказката по този друг стилизиран метод. Фигурите наподобяват малко на оригами, само че историята ще се развива и образно, а на финала ще наподобява като избродирана. И се надявам тя в действителност да има явен прочит и хората да я възприемат дружно с кода на музиката " – споделя Силвия Владимирова.

Снимки: персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР