В българската история има събития, за които не е достатъчно

...
В българската история има събития, за които не е достатъчно
Коментари Харесай

Българската история, разказана с картини

В българската история има събития, за които не е задоволително да се напише. Те би трябвало да бъдат видени, с цел да ги почувстваме още по-силно.

Внушителните борби, битът, занаятите, архитектурата, трагични моменти от историята ни – всичко това е част от творчеството на един млад художник от XXI век – Васил Горанов.

Васил учи живопис във Великотърновския университет. Там попада в класа на професор Николай Русчуклиев, чиито картини през днешния ден са ситуирани в голям брой галерии из цялата страна. През 2005-а, няколко години откакто приключва образованието си, той прави и първата си независима живописна галерия. Рисува пейзажи, натюрморт, портрети. Това, което сплотява разнообразните произведения на художника, е употребяваната от него маслена техника за основаването им.

Най-специални са картините, представящи основни моменти от българската история. Като момиче, влюбено в родината си и мощно заинтригувано от нейното минало, за мен точно те са най-внушителни. Те предават страсти, приказват за мощния ни дух, волята, оживяла през вековете... Не би трябвало да забравяме за това! Не бива да си го припомняме единствено точно на националните празници.

Някои от възрожденските си картини Васил Горанов към този момент е представял в изложбите „ България и традиция “ (2011) и „ Исторически романтизъм “ (2017). 60 от тях са включени в книгата му „ Заветите на историята “, а неколкократно и в специфичния календар на съдружие „ Българска история “.

Вижте ги в галерията ни!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР