В България заплатите изобщо не са ниски спрямо производителността на

...
В България заплатите изобщо не са ниски спрямо производителността на
Коментари Харесай

Евростат разбива думите на Асен Василев за ниските заплати и ощетените работници в България

В България заплатите въобще не са ниски по отношение на продуктивността на труда, която не е 50 % по-ниска, а 4 пъти по-ниска от средноевропейската. А именно ниската продуктивност на труда е съществена причина за разликата със междинните равнища за Европейски Съюз.

Икономистът Теодор Дечев е направил точни съпоставения в статистиката на Евростат, с цел да ревизира думите на министър Асен Василев, че заплатите в България са ниски по отношение на продуктивността.

Ето какво написа той в news.bg:

Тези дни, вицепремиерът, министър на финансите и ръководител на НСТС - господин Асен Василев беше по този начин общителен да изясни за нуждата от оплевяване на буренясалата равнища на българския пазар на труда от некадърни работодатели. Работодателите реагираха и желаеха опрощение. Г-н министърът показва самообладание и съобщи, че няма да се извинява за нещо, което е истина. Журналистите не закъсняха да попитат господин министъра, дали е почнал война с работодателите. Той отхвърли, само че не изостави това, което феновете на комплицираните непознати думи биха нарекли " нападателен дискурс ".

В словесното си нахлуване министър Асен Василев излезе с тезата, че съотношението сред продуктивността на труда в България и в Европейски Съюз 27 е едно към две, до момента в който съотношението сред приходите в България и междинните за Европейски Съюз 27 било едно към четири. Иначе казано, служащите са ощетени - продуктивността на труда пораства с доста по-сериозни темпове в съпоставяне със заплащането.

Тази теза не е нова, нито пък е на министъра на финансите. Тя е остаряло профсъюзно изказване, което цитираният водещ представител на изпълнителната власт прегърна като свое лично. Проблемът с това изказване е единствено един - то не е правилно. За това свидетелства Евростат.

Всъщност, както и да съпоставяме продуктивността на труда и брутните междинни приходи сред Европейски Съюз 27 и България, ще получим едни и същи съотношения. Те са надлежно две към едно, в случай че се работи с призчисляване през паритет на покупателна дарба (PPS) или четири към едно, в случай че се работи без преизчисляване. Но и в двата случая, съотношенията са едни и същи. Просто и разумно - каквато ти е продуктивността, такива са ти и приходите. В момента обстановката е тъкмо такава, съгласно формалните статистически данни.

Горното известие е предопределено за тези читатели, които не обичат дългите текстове. Тези, които са любопитни да научат нещата в по-големи детайлности, могат умерено да продължат нататък.

Целият разбор в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР