В България вече има под 300 птицеферми, заяви Даниел Божанков,

...
В България вече има под 300 птицеферми, заяви Даниел Божанков,
Коментари Харесай

В България са останали под 300 птицеферми

В България към този момент има под 300 птицеферми, съобщи Даниел Божанков, ръководител на асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП) в ефира на Българска национална телевизия.

„ Веригата от производителя до потребителя може да бъде скъсена. Във всяко обитаемо място, където има производител на яйца, всеки жител може да отиде на място и да си закупи яйца непосредствено от производителя. Друг е въпросът, че фермите стават все по-малко и към този момент са под 300 “, съобщи Божанков.

„ Ако едно яйце коства 30 стотинки при производителя, до момента в който стигне до потребителите  цената му се усилва до 50-70 стотинки. Разликата в тази цена не влиза в джоба на производителя “, показа Божанков.

„ И яйцата и месото са с доста къс период на валидност. При яйцата периода е 28 дни, при месото 7 дни за охладено месо. Това не разрешава по никакъв метод производителя да спекулира и задържа стока и по-късно да я продаде по-скъпо. Още повече имаме доста заеми, което постанова непрестанно придвижване на парите, с цел да може да има облага и надлежно производителя на оцелее, разяснява още ръководителят на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).

Най-бързото решение, което ще помогне на производителите, само че ще се усети и от потребителите, е понижаване на Данък добавена стойност на храните, съобщи Божанков.

„ Кооперативите са значими, изключително за дребните и средни  производители и за съкращаване на веригата от производителя до потребителя “, показа ръководителят на АПП.

„ Ние като асоциация молим за кооперирането сред производителите. Започнали сме този развой при яйцата. Стимулирахме няколко компании да се сдружат, надяваме се и други да последват този образец “, добави още той.

„ Когато дребни и междинни предприятия обединят своята стока и могат да станат огромен производител и да задоволят потреблението на 1 комерсиална мрежа или 1 пазарище. Могат да влагат повече и да покачат “, разяснява Божанков.

„ Близо 20% от яйцата в България излизат за пазари в Гърция и Франция, показа още Божанков. На този стадий външните пазари са тип избавление и помощ за българските производители, заради по-високите цени, на които съумяват да осъществят продукцията си там, за сметка на продажбите под себестойност в България “, добави още той.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР