В България трудовите злополуки се крият. До това заключение стигна

...
В България трудовите злополуки се крият. До това заключение стигна
Коментари Харесай

КНСБ: В България се крият трудовите злополуки

В България трудовите злополуки се крият. До това умозаключение стигна националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов по вриеме на семинар.
На въпрос за какво се крият трудовите злополуки в страната, Атанасов отговори, че работодателите се опасяват от Главна ревизия по труда (ГИТ) и от застрахователите. В същото време самите служащи не подават задоволително сигнали за това. Синдикалната организация упорства за ранно образование по сигурност и здраве по време на работа в учебните заведения и университетите, написа news.bg

От КНСБ чакат новите данни през август, с които да се види дали ще имаме два пъти по-висока смъртност от трудови злополуки или минимум регистрирани.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) в България за 2017 година са регистрирани близо 1 500 случая на професионални ракови болести. Атанасов обаче се съмнява в данните от МОТ, в случай, че през последните години липсват данни за регистрирани професионални ракови болести.

Според данните на Национален център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) общите ракови болести са 242.5 души на 100 000. Смъртността се регистрира на 119.4 на 100 000 души.

Атанасов регистрира, че 200 000 души в Европейския съюз умират всяка година от професионални болести. 52% от тях или над 102 000 души, си отиват вследствие на ракови болести, свързани с работата. Прогнозата за 2035 година те да са 185 000 души.

По-голяма част от раковите болести са в резултат на експозиция на азбест (група влакнести минерали, множеството от които са магнезиеви силикати) в предишното, уточни Атанасов. Той разясни, че когато азбестът е пресован не е ужасно, само че когато се реже тогава болестта от рак е несъмнено.

КНСБ упорства за смяна на Директивата за отбрана от канцерогени и мутагени, която ще отбрани живота и здравето на към 40 млн. души в Европейския съюз. През 2016 година почнала сериозната работа по директивата и през 2017 година излязло първото изменение с 13 добавени канцерогена, напомни националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

От синдикалната организация ще желаят при въвеждането на директивата задължението на работодателите да събират данни за рисковите субстанции и безвредна грижа за служащите, процедури за премерване на граничите стойности и здравно наблюдаване на служащите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР