В България не се стимулира качеството при строителството, коментира пред

...
В България не се стимулира качеството при строителството, коментира пред
Коментари Харесай

Арх. Николай Гълъбов: Поразен съм от ниското качество на строителството в България

В България не се подтиква качеството при строителството, разяснява пред БНР проектант Николай Гълъбов, член на Американския институт на архитектите. Преди време, след 12 години работа за държавна организация в Съединени американски щати, той се е завърнал в страната ни с концепцията това да бъде дефинитивно, само че професионалният му път го върнал още веднъж оттатък океана.
" Една от задачите ми, когато се прибрах, беше да споделям опита, с цел да може България да не е единствено най-красивото място като природа, само че и като застроена среда. За мое страдание 2016 година аз се " предадох ", свърши ми вярата и още веднъж емигрирах ", описа проектант Гълъбов.

" За младите няма доста вероятност тук. Бих споделил, че и за множеството специалисти, хората, които желаят да работят качествено и да живеят качествено, България не е добра среда. Просто е доста мъчно тук да се оцелява. За мен сътрудниците архитекти и инженери в нашата страна са герои. "

Николай Гълъбов очерта като някои от главните проблеми към строителството у нас обърканата нормативна уредба и занижения надзор. " Първа точка, по този начин да го кажем, е изборът на инженери и архитекти, които ще вършат плана. То би трябвало да става с конкурсно начало, да се избира не кой най-евтино ще направи нещо, а да се подтикват гениите, да се подтикват младите, хората с хрумвания. "

" В България не се подтиква качеството. В България има един синдром - най-ниска цена, което доста неправилно се схваща и като сложим спомагателните проблеми и корупционни практики, де факто се вършат некачествено нещата и би трябвало да се прави ремонт на ремонта ", акцентира архитектът. По думите му най-ниската цена допуска " бързо да се претупа нещо ", в къси периоди, и даже да са положителни, сътрудниците му не разполагат с време и опция да приготвят изцяло и в детайли нещата. Гълъбов даде образец по какъв начин по сходни планове, за които тук е предназначен еден месец, в Калифорния експертите разполагат с сред 6 и 12 месеца.

" Надзорните компании, не желая да ги подлагам на критика, само че съгласно мен доста по-критични би трябвало да са към качеството на строителството. Строителният развой е много комплициран, с доста играчи и като идея архитектът постоянно е сътрудник на притежателя, той е съветник, той е индивидът, на който би трябвало да се доверят да вдигне летвата преди да се отиде на търг. Строителят, не че няма положителни строители, само че те са подвластни от плана и при тях главното е облагата, качеството за тях не е толкоз висок приоритет, в случай, че се търси най-ниска цена. Щом се търси най-ниска цена, те би трябвало накъде да отрежат corner-четата, както се споделя на британски, с цел да се включат в същото време и в този цена ", разяснява той.

В България има " объркана грубо нормативна уредба с безсмислени процедури ", съобщи още експертът.

" Липсата на електронизация, електронно държавно управление, тези процедури, тази администрация и като сложим корупция и комисионерство, че всичко се прави някои да вземе под масата пари, отблъскват вложителите и де факто това единствено подтиква демографския проблем, който България има. Младите, специалистите, хората, които знаят езици и търсят естествен живот, напущат. Аз се махнах по стопански аргументи. "

Без подробен архитектурен план, директното подписване на контракт със строителя води до едно: летвата пада доста ниско и оставя отворена врата за корупция и неприятни практики, акцентира още Николай Гълъбов. " Тъй като когато искаш цена от някого, а не му кажеш какво тъкмо искаш да свърши за тази цена, тъкмо това се получава. "

Според архитекта, инженерингът е доста подобаващ за западни страни с по-ниско равнище на корупция, само че за страна в нашата обстановка инженерингът е гибелен.

Ключът е качеството, неприятното качество излиза доста по-скъпо, означи Николай Гълъбов, който засегна тематиката за гаранциите в строителството и даде образец с Калифорния. " Това, което в Калифорния е като норматив, е най-малко 20-30 години гаранция. Когато се влага, се гледа какъв брой ще коства един обект след 30 години. Поддръжката е в пъти по-скъпа в годините, в сравнение с първичната инвестиция. Докато в България се гледа какъв брой ще е най-евтино в този момент, сега, и от там идват неприятни материали, неприятно осъществяване. Аз съм изумен от ниското качество на строителство в България. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР