В България има над 4 хиляди растения, може би сме

...
В България има над 4 хиляди растения, може би сме
Коментари Харесай

Високотехнологична лаборатория в Биологическия факултет на СУ ще оползотворява ценни растения



В България има над 4 хиляди растения, може би сме с най-богатата флора в Европа. От тях към 500 растения са забавни от позиция на преправка за приемане на някакви артикули , а към 200 се смята, че са с стопански значение. Това изясни в изявление за БНР проф. Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет в Софийския университет и вирусолог, преди откриването на модерен лабораторен комплекс в Департамент „ Биоактивни артикули “.
„ За страдание, огромна част от тези растения се употребяват като първични материали за експорт , а в страната доста малко се употребяват растения, от които се извличат основно етерични масла, относително рядко се стига до приемане на някакъв дестилат, който да се вложи в краен артикул и доста малко има лечебни артикули, основно козметични, в които са приложени такива материали “, разяснява Стоян Шишков в предаването „ Преди всички “. Целта на департамента е да се оползотворява изцяло този голям капацитет , посочи той.

Департаментът разполага с няколко лаборатории по линия на център по подготвеност „ Устойчиво оползотворяване на биоресурси и боклуци от лечебни и ароматични растения за новаторски и биоактивни артикули “, с помощта на Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “. В самодейността вземат участие и други научни звена.

В лабораториите ще бъдат изследвани разнообразни растителни екстракти и отпадни артикули от съществуващи производства , преработващи растения.

„ Целта е да се открива нова биологична интензивност . Примерно материали, които имат антитуморна интензивност, антибактериална или антивирусна интензивност . “

 Снимка: БГНЕС

След извличането на етеричното масло от обещано растение, останалият материал в този момент се изхвърля, а той съдържа доста други съставни елементи, които могат да бъдат потребни и да са в задоволително количество, означи проф. Шишков. По думите му концепцията е такива скъпи растения да бъдат изцяло оползотворявани , като се употребяват в това число предпазени типове.

Такива растения ще бъдат размножавани в специфични оранжерии , те ще бъдат приспособени за по-късно да могат да бъдат отглеждани в природата, в естествени условия. По този метод ще се подкрепи локалното произвеждане на билки, ще се даде опция за резистентен във времето занаят на хората , които биха се занимавали с такова земеделие. “

Благодарение на такива щадящи технологии ще се резервира биоразнообразието у нас, тъй като някои от билките, които се берат, понижават или пък са ендемични типове, разясни проф. Стоян Шишков.

На този стадий от плана не е планувано образование на студенти във високотехнологичните лаборатории, само че вратите за бизнеса са отворени , посочи деканът на Биологическия факултет.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР