В България и Унгария за новинарско съдържание плащат едва 15,3

...
В България и Унгария за новинарско съдържание плащат едва 15,3
Коментари Харесай

ЕК: Едва 15% от българите плащат за новинарско съдържание

В България и Унгария за новинарско наличие заплащат едвам 15,3 на 100 от потребителите, демонстрира отчет, показан през днешния ден от Европейската комисия. Изследването е обхванало общо девет страни от Европейски Съюз, измежду които също са Франция, Германия, Италия, Литва, Полша, Испания и Швеция.

За съпоставяне 34,7 на 100 от шведите заплащат за вести, а на второ място са поляците с 29,5 на 100. У нас 86 на 100 от потребителите научават новините от малкия екран, до момента в който за Европейски Съюз този дял е 75 на 100. В България и Швеция е максимален делът на хората, които търсят вести онлайн (60 на сто). България води по дял на потребителите (47 на сто), които се осведомят от обществени мрежи.

В нашата страна 74 на 100 от жителите търсят вести в безвъзмездни източници при приблизително 70 на 100 дял в Европейски Съюз. В изследваните девет страни най-често потребителите се интересуват от вести, свързани с политиката (56 на сто) и обществото (50,5 на сто), до момента в който към проверяващата публицистика ползата е към 22 %, демонстрират данните.

Гражданите на Европейски Съюз към момента се доверяват на обичайните медии повече, в сравнение с интернет, се добавя в отчета. Отчита се, че най-големите доходи към момента се насочват към малките екрани, само че делът на облагите при онлайн изданията бележи растеж. Наблюдава се спад в броя на работещите в европейските медии с 30 на 100 в последното десетилетие и през днешния ден с тази активност се занимават към 600 000 души или 0,32 на 100 от работещите в Европейски Съюз.

Повечето европейци наблюдават вести всеки ден и са привикнали с безплатните новини онлайн. Миналата година печатните издания в Европейски Съюз са отчели облаги за 15,5 милиарда евро, до момента в който новинарските уеб сайтове са получили четири милиарда евро. При аудиовизуалните услуги приходите са били 91,4 милиарда евро през 2021 година, като се следи изразителен растеж на интереса към видеото до поискване (VoD), осведоми Българска телеграфна агенция.

Данните демонстрират, че бизнесът с новините в Европейски Съюз носи годишни доходи от 20 милиарда евро през 2021 година за печатни и цифрови медии, и 68 милиарда евро за малките екрани и радиостанциите. При онлайн медиите за последните шест години се регистрира нарастване на приходите с 60 на 100.

Изводите от отчета демонстрират, че малките екрани остават главен източник на вести за европейците (75 на сто), само че потребителите последователно се пренасочват към източници онлайн и те към този момент заемат второто място. Наблюдава се последователно изгубване на дребните медии, изразено в спад от 20 на 100 от 2008 година до 2019 година. Прогнозата демонстрира, че преходът на новинарските медии се сблъсква с обезпечаването на доходи от онлайн наличие. Въпреки повишаването на онлайн потреблението, множеството европейци не са склонни да заплащат за вести от интернет и приходите се насочват към рекламата, вместо към основателите на новинарско наличие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР