В България доказаните случаи на пациенти с новия коронавирус засега

...
В България доказаните случаи на пациенти с новия коронавирус засега
Коментари Харесай

Коронавирусът в София: какво е ясно и какво не

В България потвърдените случаи на пациенти с новия ковид към този момент са шест. Последните двама са настанени в изолирана постройка към " Пирогов " в София. Те са възрастни жена и мъж, съпрузи. В рамките на деня се чакат резултатите на осем души, техни близки.

Пътят до " Пирогов "

Мъжът е на 74 години, признат е в отделението по белодробни заболявания в неделя, 8 март. Има предходно заболяване. Състоянието му е " с наклонност към утежняване ", заяви по-рано ръководителят на спешния щаб за ковид ген. май. Венцислав Мутафчийски.

Засега не е ясно по какъв начин инфектираният мъж е стигнал до " Пирогов ", дали преди този момент е минавал през други лечебни заведения, дали самичък е потърсил помощ. Факт е, че информацията за двамата инфектирани в София заяви министър председателят Бойко Борисов едвам през вчерашния ден към 20 ч. От Спешна помощ обясниха за " Дневник ", че малко след общественото му изказване са почнали да получават информация за околните, с които двамата възрастни са имали контакт. Постепенно екипите са закарали осем души в белодробната болница " Света София " в столицата. Те не са имали признаци на ковид.

Медицински сестри, които работят там, се оплакаха, че нямат задоволително защитни дрехи. Вчера за цялата болница са пристигнали шест, през днешния ден чакат още 10. Пред " Нова телевизия " чиновник на белодробната болница описа, че на околните на инфектираните не са направени авансово проби за ковид. В отговор ген.-майор Венцислав Мутафчийски разяснява: " Нали не очаквате с ТИР да доставим?! Тези неща се доставят в динамичност. "

Състоянието на инфектираната 66-годишна жена е сериозно. За нея е известно, че призната през вчерашния ден в " Пирогов ", като е пристигнала сама и е колабирала пред входа на болничното заведение. Пред Би Ти Ви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев изясни, че след нея са взети проби за новия ковид и от мъжа й.

Според управляващите няма данни двамата инфектирани в София да са пътували в чужбина. По непотвърдена информация синът им е работил на стоков базар " Илиянци ". Там има търговци от разнообразни националности, в това число и от Китай.

Режим " Екшън проект " в " Пирогов "

Според информация от Министерството на здравеопазването 89 души (персонал, други пациенти) са имали контакт с двамата инфектирани възрастни. " Пирогов " продължава да работи, само че клиниката по вътрешни заболявания е под карантина. А кардиологичното поделение не сменя мястото си в границите на постройката. Неврологията пък работи с понижен потенциал и е преместена в неврохирургията.

Председателят на спешния щаб за ковид ген.-майор Венцислав Мутафчийски разгласи, че " 49 лежащо заболели, свързани по някакъв метод с откритите случаи, са изолирани във вътрешната клиника на " Пирогов ", която е в обособена постройка и е изолирана от главната постройка на болничното заведение. 30 души от личния състав остават да работят в тази клиника. Те се следят и се тестуват за корогнавирус. "

До 72 часа Втора градска болница в София може да се преобразува в инфекциозна. Засега при случаи на подозрение за ковид от Спешна помощ разпределят пациентите по този начин: над 18-годишните се откарват във Военномедицинска академия (ВМА), малолетните - в Инфекциозната болница. Тези, които нямат признаци, отиват в белодробната болница " Света София ". Другите лечебни заведения в София, които одобряват пациенти за диагностициране и лекуване на ковид, са " Александровска " и " Пирогов ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (342)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР