В България да се създаде система за ранно оповестяване при

...
В България да се създаде система за ранно оповестяване при
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Трябва да има система за предупреждение за възможни наводнения

В България да се сътвори система за ранно обявяване при вероятни наводнения поради проливни дъждове. Това прикани някогашният екоминистър Борислав Сандов в предаването „ Здравей, България ” по Нова телевизия. Кризисните щабове би трябвало да се образуват незабавно щом се разгласи оранжев код за рисково време, счита той.

 По думите на Сандов обществото би трябвало да получава известия на телефоните си авансово, че предстоят интензивни превалявания и има заплаха от наводнение.

„ Веднага екипи би трябвало да отидат с чували на рисковите места, с цел да се създадат насипи. Ако популацията е предизвестено, ще може се обезопасят и парцелите ”, посочи Сандов.

„ Със сигурност виждаме систематичните проблеми, които съществуват от години. Виждаме съответни подбудени от безгрижие обстановки. За благополучие, досега нямаме жертви. Вървим след събитията и не си взимаме поучения от тях. Има разказани региони, които са по-рискови, те са заложени в Плана за ръководство на риска от наводняване. Мерките, които са заложени, не се извършват задоволително. От една страна, за проводимостта на речните корита отговорност носят регионалните шефове. Но те нямат чиновници, бюджет и техника. Другият проблем са промените на климата ”, сподели още Борислав Сандов.

Той прикани да се основат естествени влажни зони преди обитаемоте места. „ Когато пристигна доста вода, преди обитаемото място тя да може да прелее и да отиде към влажната зона, а не в селото. Тоест, тази зона де обере по-високото равнище на водата, без да аргументи вреди ”, изясни Сандов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР