В България броят на автомобилните катастрофи не е много различен

...
В България броят на автомобилните катастрофи не е много различен
Коментари Харесай

Финансова „инжекция“ може да махне „убийците“ от пътя

В България броят на автомобилните произшествия не е доста друг от междинния в Европа, единствено че по брой жертви сме на челно място.

Информацията е на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), показана на закриваща им годината конференция, на която бяха подчертани и други тревожни трендове и най-много липса на решения в сектора.

Една от аргументите броят на произшествия да е подобен, а жертвите да са толкоз доста повече, е остарелият автопарк. Хората умират в остарели коли, нямащи съответни системи за сигурност, които да запазят пасажерите и лидера при случай.

Това е казусът с „ античния “ автопарк от една страна, от друга пък се явява замърсяването на въздуха от „ бараки “ и „ дрънгели “ на по 20-30, че и повече години, които се движат по улиците ни.

Както всяка зима, и тази още веднъж изкара „ на показ “ (буквално) мръсния въздух по огромните градове, изключително в София, където столичани могат да виждат какво дишат.

Голяма роля в отровата, която дишаме, играят отделените газове от старите коли. И, до момента в който в други страни ретро колите са по-скоро прищявка на колекционери, у нас е нужда – заради неналичието на средства у клиента, който просто не може да си разреши нова кола.

Като резултат: двата най-значими за живота и здравето ни резултата са: 1). гибел и неработоспособност при катастрофи; и 2). замърсен въздух. И по двата критерия, за жалост, сме в най-челните места в Европа и измежду челните в света.

За благополучие, съществува стратегия за справяне с този проблем; за злощастие обаче, тя не се ползва.

От ААП предоставиха данни и калкулации, съгласно които държавна помощ за потребителите от 50 млн. лева ще помогне за първата вълна от замяна на старите рискови коли. Такава е практиката в целия Европейски съюз. Данните са красноречиви, а най-любопитното в отчета е, освен, че съседите ни от Румъния и Гърция са измежду страните, които ползват програмата, само че фактът, че страни, в които не се създават коли (Гърция и Хърватска, например) също залагат огромни бюджетни пера за замяна.

Става дума за това държавното управление да отдели бюджет и да подкрепя всеки, който пожелае да си смени колата, с пари – сред 5000 и 10 000 лева Понеже новите коли не са евтини, се чака страната, с цел да се резервира живота и здравето на хората, да взе участие в покупката. Връщайки остарялата си кола, клиентът да получава сред 5000 и 10 000 лева за покупка на нова. Такава стратегия работи в цяла Европа, а резултатите са потвърдено позитивни, съгласно статистиките за намалелите жертви по пътищата и по-чистия въздух.

По този метод, финансовата „ инжекция “ от бюджета ще махне в началото към 10 000 остарели автомобила от пътищата – евентуални „ бомби с часовников механизъм “ на колела.

Много значимо е да се означи, че сходна стратегия пък ще ВЪРНЕ в бюджета към 70 млн. лева – при покупката на новите возила – от Данък добавена стойност и други налози и такси, които ще отидат непосредствено в бюджета. Така излиза освен, че парите няма да са „ пропилени “, само че и ще има облага за хазната.

Макар сходни оферти да са правени от сектора и преди, към този момент от държавният бюджет са били заделени нула лв. за финансирането на тази битка с жертвите по пътищата.



2020 година беше тежка за всички сфери, на всички места по света, автомобилният бранш не прави изключение. Забелязва се обаче една прогресивно тревожна наклонност, която е непроменена: пазаруването на доста остарели коли. Въпреки че продажбата на новите и относително новите коли да е в застой и спад, при старите – над 20-годишни (!!!) – расте; и през 2020 година има растеж от 136 806 бройки повече от миналата 2019 година А общият им брой за 2020 година е 1 669 351 нови регистрации на коли на 20- и НАД 20-годишна възраст.

Данните за на Министерство на вътрешните работи.

Другото доста значимо предложение на ААП е да се вкара практиката за електронно вписване на возилата.

Това първо: ще отстрани опашките пред КАТ, които, изключително във времена на Коронавирус пандемия, са евентуални развъдници на зараза; второ и евентуално по-важно: ще вкара най-сетне електронна система за следене на положението на даден автомобил. С други думи: историята на колата се записва в електронно „ досие “ и търговецът не може да излъже, че е на 100 000 км, в случай че колата е на 705 000 км или на над милион километра пробег, както всеобщо се прави сега; няма да могат да се крият поправки след злополука, тъй като ще са в „ досието “ на колата; механически прегледи и техническо положение ще могат да се наблюдават, което понижава възможностите за машинация и усилва контрола по сигурността.

Две значими дати за запомняне:

>> 2026 година << въвеждане на най-новия стандарт Евро 7 – най-стриктните до момента регулации за нездравословни излъчвания.

>> 2050 година << годината, която Европейски Съюз си е сложил за реализиране на „ нула жертви по пътищата и нула нездравословни излъчвания от колите “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР