В България 55% от гражданите вярват в ЕС, но заедно

...
В България 55% от гражданите вярват в ЕС, но заедно
Коментари Харесай

20 на сто от българите подкрепят еврото

В България 55% от жителите имат вяра в Европейски Съюз, само че дружно с Хърватия страната ни регистрира най-ниско ниво в поддръжка за еврото - единствено 20%. В Европейски Съюз като цяло поддръжката за еврото е постоянна - 62%. Това сочи последното общоприетоо изследване на Евробарометър, извършено през юни във всички 28 страни от Европейски Съюз и пет страни кандидатки. Мнозинството от интервюираните в 17 страни членки декларират, че националната икономическа обстановка е добра. Люксембург (94%), Дания (91%) и Холандия (90%) са страните с най-високи резултати. Най-ниският % позитивни отзиви се следи в Гърция (7%), както и в България и Хърватия (и двете още веднъж по 20%).

Голяма част от жителите на Европейски Съюз поддържат свободното придвижване на жители на Европейски Съюз, които могат да живеят, работят, учат и вършат бизнес на всички места в Европейски Съюз (81%), като във всяка страна членка на Европейски Съюз повече от две трети от интервюираните споделят това мнение, от Литва (94%) до Италия и Обединеното кралство (и двете 68%). Безработицата остава главната грижа на национално равнище в страните от Европейски Съюз (21%) дружно с повишението на цените (инфлацията), разноските за живот и здравето и обществено обезпечаване (също21%).

Средното равнище на песимизъм измежду европейските жители е 34%, сочат резултатите на Евробарометър. Изследването демонстрира, че във всички страни членки на Европейски Съюз, с изключение на една от тях, болшинството от интервюираните са оптимисти за бъдещето на Европейски Съюз, а единственото изключение е Гърция (51% песимисти против 45% оптимисти).

В съпоставяне с есента на 2018 година оптимизмът за бъдещето на Европейски Съюз е повишен в 24 страни членки на Европейски Съюз, изключително в Кипър (65%, +12%), Унгария (68%, +11%), Дания (79%, +9% ), Австрия (66%, +8%) и даже песимистична Гърция (45%, +8%). Оптимизмът обаче е станал по-малък в четири страни: Англия (47%, -2%), Швеция (64%, -2%), Чехия (54%, -1%) и Ирландия (85%, -1%). В 27 страни членки (в съпоставяне с 23 страни през есента на 2018 г.) по-голямата част от интервюираните са удовлетворени от метода, по който демокрацията действа в Европейски Съюз. Имиграцията остава главната грижа на нивото на Европейски Съюз с 34% макар мощния спад (с 6 % от есента на 2018 г.). Изменението на климата, което беше класирано на пето място през есента на 2018 година, в този момент е второто най-важно терзание след мощно нарастване. Три терзания получават идентични оценки: икономическата обстановка, положението на обществените финанси на страните членки и тероризмът (18%).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР