В бъдеще реалният живот и виртуалният ще се слеят, казва

...
В бъдеще реалният живот и виртуалният ще се слеят, казва
Коментари Харесай

Владислав Лазаров, Adidas: Metaverse е път към изцяло нови бизнес модели

В бъдеще действителният живот и виртуалният ще се слеят, споделя Владислав Лазаров, който управлява световното развиване на цифровите артикули в Adidas. 
Владислав Лазаров идва от Германия в София за Digital Trends 2022. Той ще е един от главните лектори на форума, който ще се организира на следващия ден, 25 октомври, от 9:00 ч. в Sofia Event Center.   Събитието на profit.bg събира специалисти на водещи позиции в световни компании, както и едни от най-успешните български бизнесмени с мащаб на бизнеса в целия свят.    Участниците в Digital Trends 2022 ще дискутират най-важните софтуерни решения, благоприятни условия и тактики, давайки 100% на практика препоръки и прозрения по какъв начин да развиваме дейно фирмите, хората и концепциите си, както и цялата бизнес среда.   Малко преди старта на Digital Trends 2022 приказваме с Влад за най-важните потребителски и бизнес трендове, свързани с метавселените - една от главните тематики на форума. 
Какво ще съставлява метавселената за потребителите през идващите 5 години?

85% от поколението Z не има вяра в институциите. Виждаме го добре в България поради нашата действителност, само че това е световен тренд. И от ден на ден цифровата среда е тази, в която младежите намират своята независимост – надалеч от институциите и в светове, които сами си основават.

87% от представителите на Z поколението към този момент споделят, че тяхната виртуална еднаквост кореспондира с това, което те стават в действителния живот – с ползите, потреблението, решенията им. 38% считат, че метавселената ще е част от тяхното всекидневие.

Културата на инфлуенсърите стартира да става все по-малко забавна за новото потомство. Те търсят общи полезности, които дефинират техните решения. Смисълът на community – или общественост – ще е норма след 5 години точно поради опциите на метавселените. Звезди от спорта, музиката и сферата на заниманието влизат всеки ден в NFT средите. Фарел Уиляамс, Едисон Чен, Снуп Дог, Джъстин Бийбър, Парис Хилтън, както и институции като FIFA и NBA основават свои марки за метавселената. Луксозни марки като Gucci, Balenciaga, Lous Vuitton са към този момент там.

Какво ще съставлява метавселената за бизнеса?

Метавселената и най-много отвореният й формат отваря опция за напълно нови и напълно световни бизнес модели. До момента множеството бизнеси виждат метавселените като нов маркетингов инструмент. И в действителност маркетинг детайлът от метавселената е извънредно забавен. Той ще продължи да бъде първият метод за влизане във виртуалната среда за доста марки, само че отворената метавселена ще разреши да забележим напълно нови бизнес модели и потоци на доходи за марките. Традиционно така наречен web2 walled garden модел работи по този начин, че огромните имена продават маркетингово пространство, а марките влагат, с цел да усилят видимостта на продуктите и марката си. web3 правилата разрешават този модел да се промени и ще разреши основаването на напълно виртуални артикули, които потребителите ще могат да взимат със себе си в другите метавселени – през днешния ден в Roblox, а на следващия ден във Fortnite или The Otherside.

Ако metaverse е нещо, в което към този момент се намираме, а не нещо, което следим от разстояние – кои са най-важните трендове, които фирмите не би трябвало да пропущат?

Най-важно е фирмите да не пропущат обстоятелството, че новите консуматори, така наречен digital natives, имат доста по-различна ценностна система от предходните. Общността е съществена движеща мощ в потребителските решения. Традиционните маркетинг модели, в които марките еднопосочно засипват с рекламни известия, стопират да работят. Новите консуматори желаят да бъдат част от решенията. Двупосочната връзка сред бранд и консуматор ще промени обичайните модели.

SEO тактиките, банерите или потреблението на инфлуенсъри ще отпадне. За сметка на това така наречен immersive experiences и продуктовото позициониране в тях ще бъде една от главните трендове за известност на новите марки.

Децентрализацията е втората съществена наклонност – светът, в който един централен орган, бил той обществена мрежа или държавен уред, управлява потока на информация, не е вероятен с появяването на web3.

Третата наклонност, която не трябва да бъде подценявана, е отбраната на персоналните данни.Privacy First е мотото нацяло едно потомство, което не желае корпорациите да има данните им. Т.н. zero party data ще промени напълно моделите на маркетинг.

Четвърто, бих показал желанието на поколението Z да има част от средата, с която си взаимодейства. Бумът на NFT предходната година демонстрира това.

Не на последно място бих добавил, че VR и AR технологиите ще трансформират модела на връзка по метод, по който iPhone направи това през 2007 г. 

Какво демонстрира опитът на Adidas – какви са тактиките на компанията във връзка с metaverse?

Все още сме при започване на нашият път в метавселените. За нас маркетинговият аспект е явен. Нашата нова цел е да намерим метод да превърнем метавселената в нов бизнес модел. В идващите 100 години над 90% от днешните марки няма да съществуват. Adidas няма желание да е измежду тях и по тази причина ще продължаваме да търсим нововъведения на това по какъв начин да се приспособяваме към упованията на потребителите.

През 2021 година влязохме в NFT пространството и започнахме да опитвам. През 2022 година ще създадем за първи път в 73-годишната история на компанията напълно виртуални артикули. А в идващите години ще продължим да използваме web3 технологиите в нашите стратегии за преданост. Например с модели като move to earn, които набират от ден на ден известност

С кои софтуерни компании си партнирате по този път?

Официални сътрудници сме с Bored Ape Yacht Club – най-известната NFT стратегия за преданост през днешния ден. Компанията зад нея Yuga Labs е част от капиталовото портфолио на adidas Ventures – нашия инвестиционнен фонд. През тази година Yuga Labs получи своя сийд раунд на вложения и притегли 450 милиона евро от компании като Andreesen Horowitz (a16z) и Гугъл при остойностяване на 4 милиарда евро. Yuga основават и най-амбициозния план за метавселена в web3 пространството – The Otherside. Той ще започва идната година с революционна графика и опцията милиони консуматори да взаимодействат в едно споделено пространство. Първите демо версии са впечатляващи.

Освен това работим с PixelVault – това е една от най-модерните компании в бранша на развлекателната промишленост. Наричат ги Marvel of the Metaverse, тъй като навлязоха в тази среда с комикси наречени PUNKS Comic.

Започнахме колаборация и с платформи за 3D наличие като Improbable и Ready Player Me, които разрешават потреблението на аватари в метавселените.

Наскоро създадохме връзки и с платформи като Fireblocks, Coinbase и други крипто обменни платформи.

Как Adidas става по-предпочитана, обичана, харесвана марка посредством метавселената?

Виждаме, че хората, които имат нашия NFT, са до три пъти по-активни в покупката на наши артикули в електронните ни магазини. Това несъмнено демонстрира, че когато те влязат в обсега ни, стават и по-лоялни консуматори. Виждаме и подмладяване въз основата  потребители посредством нашите партньорства с Roblox и FIFA, където този месец стартирахме FIFA World преди международното състезание в Катар тази година.

Колко калории можем да изхабим в metaverse? Как в последна сметка интензивният метод на живот ще съществува в метавселената?

Радвам се, че зададохте този въпрос. Една от най-интересните трендове в web3 е по този начин нареченият move to earn. Приложения като StepN и Aglet, които оперират на блокчейн, разрешават на потребителите посредством придвижване – тичане или вървене пешком – да натрупат криптовалута, която могат да употребяват в бъдеще. Тенденцията за от ден на ден home workouts, която стартираха компании като Peloton или Apple Fitness, пък се придвижва в напълно виртуални светове – да вземем за пример Zwift разрешава да бъдеш част от Tour de France от комфорта на домашния ти велоергометър посредством виртуална действителност.

Adidas прави първите стъпки в тази тенденция мобилното приложение adidas Runners. В множеството страни, в които оперираме с него, можеш да трупаш точки – получаваш 2 точки за всеки километър, който избягаш, или за всяка минута интензивност. След това можеш да използваш тези точки като валута и да купиш артикули или услуги (например билети за спортни събития). В бъдеще планираме да пренесем точките на блокчейн, което ще разреши те да бъдат обменяни и за фиатна валута (евро, долари, левове).

Какво би трябвало да включва здравословната доза песимизъм по metaverse тематиката?

Ясно е че действителният свят няма да спре да съществува поради виртуалните метавселени. Не бива да подценяваме това, че всички хора търсят интеракция в действителна среда с действителни други хора. Затова извънредно значима роля ще играят формати, които разрешават безпрепятствената връзка сред виртуалния и действителния свят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР