В Австралия капсула с радиоактивен цезий-137 изпадна от камион. Властите вече

...
В Австралия капсула с радиоактивен цезий-137 изпадна от камион. Властите вече
Коментари Харесай

Загубиха смъртоносна капсула с радиация! Властите признаха, че няма да я намерят

В Австралия капсула с радиоактивен цезий-137 изпадна от камион. Властите към този момент започнаха издирването й, само че признаха, че може да не съумеят. Опасният предмет може да предизвика остра лъчева болест и рак. 

Капсула с размери 8 мм на 6 мм — 19 гигабекерела керамичен източник на цезий-137, постоянно употребен в радиационни датчици — падна от предпазено устройство, манометър, върху камион, пътуващ от мина в региона на Пилбара в Западна Австралия до склад в столицата на щата Пърт. Известно е, че камионът с капсулата е напуснал мината на 12 януари и е дошъл в Пърт на 16 януари, само че загубата на капсулата е открита едва девет дни по-късно.

Според следователите болтът, закрепващ оловния манометър, съдържащ капсулата, е изпаднал някъде по време на пътуването и капсулата е паднала през дупката, оставена от изчезналия болт.

" Има опция да не успеем да намерим (капсулата). Възможно е ", признаха от управлението на избавителната работа на Западна Австралия, пише The Guardian.

Държавната работа за пожарна и изключителна обстановка към този момент е разположила групи за търсене с устройства за разкриване на радиация и детектори за метал в сериозни сектори от маршрута на камиона, изключително в гъсто обитаеми региони. Търсенето се усложнява от обстоятелството, че общото разстояние, което камионът е минал от мината до Пърт, е към 1400 км.

Междувременно спасителите споделиха, че управляващите в Западна Австралия към този момент доставят ново съоръжение за разкриване на радиация, което може да се инсталира на коли в района.

Радиоактивният материал в капсулата, който излъчва както гама, по този начин и бета лъчи, има интервал на полуразпад от 30 години. Близкото излагане може да докара до изгаряния, по-продължителното излагане може да докара до остра лъчева болест и има дълготраен риск от рак.

„ Притесняваме се, че някой ще вземе (капсулата), без да знае какво съставлява, ще си намерения, че е нещо забавно и ще го задържи “, споделиха от австралийското министерство на опазването на здравето.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР