В атракция за живеещите около 200-годишния храм “Св. Богородица” в

...
В атракция за живеещите около 200-годишния храм “Св. Богородица” в
Коментари Харесай

Такова нещо, като това, което стана в Дупница, може никога да не видите в живота си

В атракция за живеещите към 200-годишния храм “Св. Богородица” в Дупница се трансформира монтирането на новия близо половинтонен позлатен купол. Минути преди да стартира комплицираната операция се повреди кранът, с който куполът трябваше да бъде вдигнат до църковната кула.

Минувачи цъкаха с език и се радваха на новата облага, която към час престоя на асфалта, до момента в който машината бъде отремонтирана, някои даже си направиха и фотоси за спомен.

Куполът е направен от занаятчия от село Самораново, който не пожела да назове името си, само че съобщи, че позлатеният купол е направен напълно на ръка. Не е употребил машини за прегъване на ламарината и за позлатяването му. Изработката му лишила доста време, само че е удовлетворен. Той изковал и позлатени пирони за захващане на купола към покрива на черквата. За купола получил 16 000 лева, съобщи той, само че не издаде какъв брой злато е поставил в покритието.

За малко на улицата пред храма се събраха хора, които с интерес и спотаен мирис следиха по какъв начин големият кран издига на близо 20 метра над земята 430-килограмовото оборудване. Някой съобщи, че такова нещо не се случва всеки ден – да се инсталира купол на църква пред очите ти, може през живота си човек да не види такова нещо.
Отец Илия Дичев, който служи в храма, снима с телефона си по какъв начин се слага куполът, с цел да го резервира за поколенията.
Общината в Дупница изиска от фонд “Бедствия и аварии” средства за ремонт на храма, защото покривът беше прогнил, а и стените се рушаха. От фонда отпуснаха 250 000 лева за ремонта, който до края на месец май би трябвало да завърши. Собственикът на компанията реализатор на обекта Валентин Георгиев съобщи, че кръстът на купола е истинският, който стои от 200 години на купола на храма. Радомирска компания го е почистила със специфични препарати и е инсталиран на новия купол.

От църковното настоятелство оповестиха, че подобен огромен ремонт на храма не е юридически от 1929 година. Една от продавачките на свещи издаде, че трите икони, които са на входа на храма, а сега са опаковани поради градежа и пода на черквата, са направени с пари от Братя Галеви. Само иконите коствали десетки хиляди левове на Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, показа дамата.

Любопитното е, че в храм “Св. Богородица” в Дупница има кръгла икона на Света Троица, която виси на два синджира от тавана на черквата. Според локални свещеници такава икона няма на никое място в България. Ако има, то никой не знае за нея.


Тя е било открита от духовник Благой, който служеше в храма, захвърлена в стая, в която с години се съхранявали въглищата за огрев на храма. Почистил я и я поставил в храма. Сега доста вярващи посещават храма с вярата Св. Троица да помогне проблемите им да бъдат решени.

Източник и фотоси: struma.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР