В аптечната мрежа вече няма противогрипни ваксини. Доставените вече дози

...
В аптечната мрежа вече няма противогрипни ваксини. Доставените вече дози
Коментари Харесай

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките


В аптечната мрежа към този момент няма противогрипни ваксини. Доставените към този момент дози са изкупени, до 10 дни се чакат още. Това заяви пред БНР Николай Костов, ръководител н Асоциацията на притежателите на аптеки.

По думите му ще дойдат 140 хиляди за свободно ползване. Костов чака и те да свършат доста бързо.

От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е по този начин тъй като всяка година се внасят количества, близки до потреблението от миналата.

340 хиляди противогрипни ваксини са планувани да бъдат доставени в България. Обикновено това количество е задоволително за нашата страна, даже от време на време се изхвърлят. Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - планувани за слагане на възрастните хора, са доста като брой, само че пък за момента се оказват незадоволителни, поради търсенето на ваксини в обстановката на пандемия, разясни Костов.

Д-р Николай Брънзалов също разяснява обстановката с имунизациите. За да има резултат като общ имунитет в обществото от противогрипните ваксини би трябвало да има покритие от към 75% от българското население, а ние сме доста надалеч от тази цифра, акцентира заместник-председателят на Българския лекарски съюз.

Имаме увещание, че за възрастните хора над 65 години са обезпечени 180 хиляди дози противогрипни ваксини и се надявам това да стане по-бързо, тъй като сега в аптечната мрежа ваксини няма. А за снабдяването на нашите кабинети с ваксини и слагането им на рисковите групи, доколкото знам, договарянията не са финализирани. Но се надявам да се работи бързо, сподели още доктор Брънзалов. Според него пациентите са удовлетворени от това, че предходната година са си сложили ваксина и са боледували по-малко. Което ни облекчи в обстановката с ковид, счита ръководителят на БЛС.

На този стадий няма проблем с слагането на наложителните ваксини при децата, регистрира персоналният доктор.

По думите на доктор Брънзалов децата не би трябвало да минават на онлайн образование. При децата коронавирусната зараза минава леко и безсимптомно. Учителите би трябвало да бъдат предпазени. Да съблюдават колкото може отдалеченост. Сега процесът от март тази година на компликациите на пандемията ще премине и през просветителната система, само че хората там последователно ще придобият опит. Да, с тестването е малко по-трудно. Системата е още тромава... Но коронавирусите съществуват измежду нас, не можем към момента да унищожаваме вируса, само че би трябвало да го отслабим, разясни лекарят.

Маската е най-хубавата отбрана. И за болния, и аз здравия, да, мъчно е за децата да ги носят, само че хигиената е също значима – родителят би трябвало да му изяснява ограниченията, както и да не праща детето си болно на учебно заведение. Затварянето на учебни заведения не е вярната стъпка. Детската душeвност е ранима и тези неща ще се появят в бъдеще. Няма да има съществени огнища, в случай че се внимава. Родители и учители би трябвало да работят взаимно за възпитанието на детето в тази посока, безапелационен беше доктор Брънзалов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР