В античната митология дюлите са символ на любов, щастие, плодородие,

...
В античната митология дюлите са символ на любов, щастие, плодородие,
Коментари Харесай

Яжте дюля за щастлив семеен живот без стрес

В античната митология дюлите са знак на обич, благополучие, изобилие, мъдрост и хубост. Закон на цар Соломон пък е повелявал младоженците да ядат дюли в деня на сватбата си, в случай че желаят да имат благополучен фамилен живот.

Може би дюлята е единственият плод, който в кулинарията става за всичко. От него можеш да си приготвиш компот, желе, сок, мармалад или прелестен ликьор. В някои страни - като Испания и Португалия, пък вършат и самун от дюли, които подготвят нормално за празничните дни по Коледа. Сърби и македонци обичайно от плодовете варят ракия.

Може би поради стипчивия усет у нас плодът е подценяван. А точно той е това богатство, което прави дюлята незаменима на нашата софра. Специфичното чувство, което то оставя на вкусовите ни рецептори, много откакто към този момент сме хапнали, се дължи основно на танина, който в рационални количества е отличен антисептик.

В резултат на неговата безупречна работа, дюлята е неповторим естествен талисман за здраве при битка с инфекции в носоглътката, най-различни възпаления и инфекции - като се тръгне от дихателните пътища, мине се през стомашно-чревния тракт и се стигне до бъбреците и пикочните пътища.

В недопечен тип този плод не е елементарен за асимилиране, а даже е и нездравословен за стомаха. Но сварените или печени дюли са доста вкусни. Дюлевият мармалад има доста лечебни свойства, като се изключи че е съвършен за палачинки. Той се предлага при болести на стомаха, които са с инфекциозен темперамент.

Семената на дюлята са доста потребни, тъй като съдържат биологично дейни субстанции. В тях има доста фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор, мед. Дюлята съдържа още провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР.

Различните антиоксиданти в дюлята оказват помощ за облекчение на напрежението и поддържане на умерено положение на нервната система. Нещо повече, при постоянна консумация на дюля тялото ви ще отделя потребни хормони, които ще ви оказват помощ да се чувствате по-енергични.

Високите равнища на калий в дюлите способстват за контролиране на кръвното. Калият е един от най-важните минерали в тялото, който има характерно значение за равнищата на кръвното налягане. Той провокира разпределяне на кръвоносните съдове, което спомага за по-лесното прекосяване на кръвта през тях. Това понижава риска от инфаркти, инсулти и сърдечносъдови произшествия.

Варената пулпа от дюля оказва помощ в битката с токсикозата. Аскорбиновата киселина, с изключение на добре познатите антивирусни, имуностимулиращи свойства, е в положение да форсира усвояването на желязото и да стабилизира хемопоетичната функционалност. Диуретичното свойство на дюлята ще помогне на бременните дами да се отърват от отока.

И не на последно място този плод може и да разкрасява. Високите равнища на антиоксиданти и витамини, открити в дюлята, са потребни за поддържане на здрава и млада кожа. Антиоксидантите работят за понижаване на вредите, породени от свободните радикали, като по този метод понижават появяването на бръчки, отстраняват тъмните петна по кожата и оказват помощ да се предпазят от UV увреждане.

 

Семките имат антиракови свойства

Би било добре да се отдаде заслуженото внимание на лечебните качества и на дюлевите семена в частност.

В тях се съдържа витамин B17, прочут още под името лаетрил или амигдалин. Този витамин най-често се среща при дивите плодове, за разлика от култивираните, които консумираме. При тях той е съумял да се запази, само че в семената.

Лаетрилът (комплесно цианово съединяване, което сходно на витамин B12 също има ниска токсичност и съдържа цианов радикал) има неповторими антиракови свойства.

 

Пухът на есенния плод въздейства зле на гласните струни

Колкото и потребна да е дюлята, тя има и противопоказания. Ето кой и за какво не трябва да я употребява:

* За хората с панкреатит е строго неразрешено да употребяват прясна дюля и сок от плода заради високото наличие на плодови киселини, които нервират лигавицата на стомаха и панкреаса. 

* Хората, страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника, продължителен ентероколит, запек, също би трябвало да внимават с дюлята

* Плодът е затрупан с пух, който въздейства зле на гласните струни, може да нервира гърлото и да провокира мощна кашлица.

* Трябва да се внимава и със семената от дюли. Не могат да се хапят, смачкват, защото съдържат отровни субстанции. Въпреки потребните свойства на листата, не всеки може да ги употребява.

* Не би трябвало да се лекувате с запарка от листата при някои белодробни болести (плеврит), нарушавания на лигавицата. Експерти поучават отварата да се приема с нараснало внимание, когато вземате медикаменти и антибиотици, те може да са несъвместими със състава на листата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР