В анекса към Колективния трудов договор в образованието се посочва,

...
В анекса към Колективния трудов договор в образованието се посочва,
Коментари Харесай

Вълчев: Всички учителски заплати ще се увеличат с минимум 20% през 2019 г.

В анекса към Колективния трудов контракт в образованието се показва, че във всички учебни заведения и детски градини би трябвало да има най-малко 20-процента нарастване на учителските заплати през 2019 година Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на съвещанието на парламентарната просветителна комисия в отговор на настоящ въпрос от Българска социалистическа партия дали всички учители от учебните заведения и детските градини в страната ще могат да получат 20-процентното нарастване на заплатите през 2019 година, защото имали информация от детски градини и учебни заведения от дребни обитаеми места, че няма да им стигнат средствата за плануваното нарастване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средствата, като цяло са задоволителни за 20-процента нарастване на заплатите на равнището на просветителната система, само че някъде може да се получат дребни разлики, изясни министър Вълчев. По думите му, даже някъде да не може да се доближи това 20-процентно нарастване, то няма да е надалеч от 20-процента. И сега нямаме систематичен проблем, само че има няколко общини, които са във финансови усложнения и това се е отразило на детските градини. Имаме уверенията, че до края на годината ще се решат тези въпроси, а Министерството на финансите отпуска на тези общини безлихвен заем, сподели министър Вълчев. " Синдикатите държат да реагираме на всеки един случай и ни дават информация ", разяснява той.

През февруари ще стане ясно какъв брой от учебните заведения и детските градини не са съумели да реализират 20-процентното нарастване на учителските заплати, заяви просветителният министър. Той изясни, че казусът не е толкоз в дребните детски градини и учебни заведения, а е в тези просветителни институции, които са с намалял брой на децата и учениците.

В отговор на различен настоящ въпрос министър Вълчев заяви, че над 5 % от чиновниците в районните ръководства по образованието /РУО/ при започване на образователната година са подали молби за овакантяване и това значи, че са почнали работа в просветителни институции поради покачванията на учителските заплати в тях. Изтичат фрагменти от РУО към учебните заведения и по тази причина за идната година в РУО ще има по-големи нараствания на заплатите, съобщи министър Вълчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР