В Акве Калиде ще има музей и зона за туриститеПоказват

...
В Акве Калиде ще има музей и зона за туриститеПоказват
Коментари Харесай

Бургас с нова туристическа атракция

В Акве Калиде ще има музей и зона за туристите

Показват забавните находки

След остров „ Света Анастасия “ и Етнографския комплекс на риболовците в селището им Ченгене скеле, Бургас ще има още една неповторима туристическа атракция в античното населено място с лековити минерални извори- Акве Калиде.
Етнографският комплекс, който се построява там е съвсем подготвен и ще се състои от две функционални елементи. В едната ще е ситуирана музейна експозиция, която ще съдържа артефакти, открити при разкопките. Заедно с тях ще бъдат показвани експонати от фонда на Регионалния исторически музей и гостуващи исторически сбирки.

Демонстрационната част на комплекса ще демонстрира на посетителите типичната баня, присъща за епохата на Римската империя. В другите ѝ елементи ще са показани съблекалнята, стая за разтривки, басейн с топла минерална вода.

Зоната на банята е непосредствено обвързвана със фамилен ъгъл с детски басейн за посетителите, както и към парна баня, сауна и душове.

Бургаските археолози, водени от шефа на Регионалния исторически музей- Милен Николов, не престават да се натъкват на нови артефакти в Акве Калиде. Находките са от праисторическо време – от гръцки, тракийски, римски, византийски, български, османски интервал, което е неповторимо в международен мащаб, разясняват те. Откритите там монети датират от необятен хронологически диапазон - Западното Черноморие, Тракийското царство, Римската империя, Византия, Латинската империя, Османската империя, Полско-Литовското кралство, като се стигне до паричните знаци на трите български царства.

Всички артефакти ще бъдат изложени в новия Етнографски комплекс, който се построява в Акве Калиде.

Селището с минералните извори на Трите нимфи е най- известно с лековитата си минерална вода.
Именно на това място, легендата споделя, че подаграта си е излекувал владетелят Сюлейман Великолепни и е построил баня за локалните поданици и идващите да се лекуват, в символ на признателност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР