В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане

...
В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане
Коментари Харесай

Началото на бунта преди 27 години: 10 януари 1997-а и щурмът на парламента

В 37-ото Народно заседание се организира изключително съвещание за приемане на " Декларация за избавление на България ", импортирана в Народното събрание на 19 декември 1996 година от Съюз на демократичните сили. Парламентарната група на Демократичната левица анулира пет от шестте текста в декларацията на Съюз на демократичните сили и ги заменя със свои оферти. Съюз на демократичните сили упорства тя да се гласоподава напълно, или да се одобри, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има болшинство, стартира да гласоподава променената декларация абзац по абзац. Депутатите на Съюз на демократичните сили напущат Народното събрание и се причисляват към протестиращите пред постройката.

Председателят на Съюз на демократичните сили Иван Костов афишира пред храм-паметника " Св. Александър Невски " национална политическа стачка и приканва към гражданско непокорство до постигането на настояването за предварителни парламентарни избори. Сградата на Народното събрание е нападната и окупирана от протестиращите, които към 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в постройката на Народното събрание депутати са изведени.

Ето по какъв начин наподобяват събитията в тази нощ през архивите на Българска телеграфна агенция:

София, 10 януари 1997 /БТА/ Опозицията афишира национална политическа стачка и приканва към гражданско непокорство до постигането на предварителни парламентарни избори. Това заяви водачът на Съюз на демократичните сили Иван Костов на прерасналия в протест многохиляден митинг пред Народното събрание.

Митингът стартира тъкмо в 22 часа и 10 минути, когато водачите на опозицията напуснаха Народното събрание и заеха места на трибуната пред храм-паметника " Св. Александър Невски ".

Какво стана през днешния ден? - запита Иван Костов от трибуната. Днес ние предложихме да бъде гласувана декларация за избавление на България, която по наше надълбоко разбиране е единственото избавление от тази страшна злополука, в която се намираме ние и нашата страна. Това беше една благосклонност и никой не може да отхвърли това, сподели господин Костов.

В 9 часа започнаха едни диспути, по-скоро разкатавания на времето за ПГДЛ да анулира пет от шестте текста на нашата декларация и да ги размени с други. Те желаеха да показват това нещо като национално единодушие. Оставаше единствено текстът, че сме съгласни да се вкара валутен ръб. Ние настояхме те да гласоподават нашата декларация напълно. Или да я одобряват, или да я отхвърлят. Те обаче със силата на болшинството настояха и започнаха да гласоподават текст по текст абзаците на личната си декларация. С това нещо ние не се съгласихме и излязохме от залата, като ви призовахме да ни подкрепите.

Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Стражи на демокрацията и на свободата, борци за последните останки вяра, които има нашата страна, назова Иван Костов хилядите последователи на Съюз на демократичните сили и на останалите опозиционни сили пред Народното събрание, като им благодари за поддръжката.

Предложихме на ПГДЛ да се насрочи изключително съвещание, на което да се гласоподава нашата декларация за национално избавление. Предложихме им и друго - да си отидат. Те обаче не пожелаха нито едното, нито другото. След това при нас пристигна определеният президент на България Петър Стоянов с едно положително предпочитание - да накара Българска социалистическа партия и нейната ПГ да одобри това, което те вътре в парламентарната зала не отхвърлят - едно просто събитие, че отиваме на предварителни парламентарни избори.

Тогава Петър Стоянов излезе пред вас да ви предложи това - депутатите от Българска социалистическа партия да изоставен Народното събрание. Вие не го приехте, съобщи господин Костов пред множеството. В този миг несъгласувано с никого, по тяхно предпочитание стартира прегрупиране на бронираните джипки за да изведат народните представители от Българска социалистическа партия отвън Народното събрание. Органите на реда се пробваха да се прегрупират против вас откъм задния вход на Народното събрание. Бяха раздигани загражденията, само че вместо те да отворят път, вие влязохте във вътрешността. Ние считаме, че това беше една безусловно несръчна провокация против до тогава напълно спокойно протестиращите извън хора. Това накара ПГДЛ да одобри концепцията за изключително съвещание. Тогава те започнаха още веднъж да шикалкавят.

Решиха да печелят време, с цел да се изчерпи вашето неодобрение. Решиха да хвърлят подкрепления против вашия митинг. Независимо от тяхното печелене на време вашият митинг ги накара да стартират съвещание. Ние още веднъж им предложихме да се насрочи ново съвещание, на което да се гласоподава нашата декларация.

Насилието, което ние ви предупреждавахме да не се позволява, към този момент в стълкновението, стана факт. Тогава все пак те гласоподаваха да не се насрочва изключително съвещание. След новите офанзиви ние предложихме на ПГДЛ да направи едностранна декларация, че е съгласна да се насрочат предварителни избори. Ако не желаят - да се насрочи още едно изключително съвещание, на което да се гласоподава или не нашата декларация.

Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Ние взехме решение да бъдем гаранти на Народното събрание и му дадем опция да изпита нашия митинг. Да се стигне до единодушие по декларацията. Ние сме тук пред вас, с цел да обявим общата воля на Обединените демократични сили. Повече в този парламент не може да има никакво единодушие. Ние напущаме този парламент. И по едно и също време с това го напущаме физически, тъй като считаме, че рискът за вас на открито е по-голям, в сравнение с за тези, които са вътре.

Решени сме да организираме национална политическа стачка и да ви призовем към гражданско непокорство. Едновременно с това ние подсигуряваме пред вас, че органите по сигурността няма да употребяват мощ. Защото след 22 часа те имат едно официално съображение да го създадат. Ние сме тук като ваши гаранти, приключи водачът на Съюз на демократичните сили.

*****

София,10 януари 1997 година /БТА/ Предсрочните парламентарни избори са единственият честен и избавителен за България излаз, сподели довечера новоизбраният президент на България Петър Стоянов пред многохилядния протест пред Народното събрание.

От нас се желае да бъдем твърди. От нас чакат да правим нещо, което би могло да се окачестви като провокация, само че няма да го създадем, сподели новоизбраният държавен глава. Той благодари на младежите и изключително на студентите за изразената поддръжка на настояването на опозицията за предварителни парламентарни избори.

Нямам глас, с вас съм, сподели най-после Петър Стоянов.

След него пред митинга приказва водачът на ПГ на Съюз на демократичните сили Йордан Соколов. Той съобщи, че през днешния ден с помощта на хората пред Народното събрание демокрацията у нас е постигнала една победа. Хората видяха какво желае огромна част от българския народ. Следващите дни ще са дни на митинг и на засилващ се напън на елементарните хора против Българска социалистическа партия, заключи Йордан Соколов... След него пред митинга приказва Анастасия Мозер, както и други водачи на опозицията.

Малко след среднощ на 10 против 11 януари Българска телеграфна агенция разгласява послание на настоящия президент Желю Желев:

София, 10 януари 1997 година /БТА/ Бях пред Народното събрание, влизах също и в Народното събрание, пред Народното събрание има насъбрани доста младежи, които желаят предварителни избори и смяна. Аз предупреждавах в продължение на втора година, че по този начин, както отиват нещата, в България събитията могат да излязат отвън надзор. Това към този момент стана, това към този момент е реалност. Цялата виновност за това носи парламентарната група на Българска социалистическа партия и парламентарното ръководство у нас. Аз подкрепям митингите на жителите, които излизат по улиците на огромните градове, откакто са докарани до това свръхмизерно и унизително състояние, че би трябвало да стачкуват. С това те потвърждават, че са жители и хора с достолепие. Не утвърждавам насилието и рушенето, то не служи на демокрацията. Призовавам към ред и правда.

При тази конюнктура аз на следващия ден няма да връча мандат за сформиране на ново държавно управление.

Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност.

Някои протестиращи опитваха да нахлуят през прозорците на първия етаж на Народното събрание
Снимка: БТА//Мартин Георгиев/архив

Това бе тазвечершното послание към нацията на президента Желю Желев във връзка днешните митинги в столицата и страната.

Как са изведени депутатите от Народното събрание:

София, 11 януари 1997 година /БТА/ В два часа след среднощ стартира интервенцията по извеждането на депутатите от ПГДЛ от постройката на Народното събрание. Близо двеста военнослужещи от СОБТ и от " Вътрешни войски " обкръжиха народните представители и започнаха да ги извеждат към северния вход на Народното събрание, когато се появи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи полк. Красимир Петров и заповяда оттегляне поради струпаните от тази страна на постройката стачкуващи.

Двайсет минути по-късно на баретите бе подредено да изведат в компактен кордон депутатите от югозападния вход на постройката и да ги натоварят на рейса, паркиран наоколо. Демонстрантите, които започнаха да хвърлят камъни и снежни топки по групата, излизаща от Народното събрание, бяха разпръснати от чиновниците на СОБТ с палки и ритници. Три от баретите бяха ранени от хвърлените предмети. Според очевидци измежду митингуващите също има потърпевши.

Един час по-късно, когато стачкуващите бяха изцяло разпръснати, от парламентарната постройка бяха изведени ръководителят на Народното събрание Благовест Сендов, водачът на ПГДЛ Красимир Премянов, вътрешният министър в оставка Николай Добрев, Нора Ананиева и ген. Димитър Владимиров.

Пространството към Народното събрание на разсъмване бе изцяло опразнено от митингуващите. Плътни кордони полиция останаха с палки, щитове и шлемове към Народното събрание. Всички подстъпи към него от близките улици са блокирани с стоманени заграждения.

Сутринта на 11 януари 1997 година от Министерство на вътрешните работи популяризират известие за събитията:

София, 11 януари 1997 година /БТА/ В резултат на продължаващите протестни дейности и опити за навлизане в постройката на Народното събрание към 22:00 часа през вчерашния ден силите на реда са подхванали дейности за изтласкване на протестиращите за обезпечаване на кордон за извеждане на депутатите, се споделя в известие на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, предоставено тази заран на Българска телеграфна агенция.

Посочва се, че вследствие на зародили произшествия сред полицейски чиновници и стачкуващи пострадвания в друга степен до този час са получили 22-ма жители, петима от които са оставени на лекуване в " Пирогов ". Четирима чиновници от Националната работа за защита са постъпили на лекуване във ВВМИ, а осем полицейски чиновници, множеството от които обгазени, са били признати в болничното заведение на Министерство на вътрешните работи.

Около 2 часа тази нощ няколко депутати от ПГДЛ излезли от югозападния вход на Народното събрание и се пробвали да преминат през охраняваната от полицията зона по посока на СУ " Св. Климент Охридски ", където на бул. " Васил Левски " са били паркирани няколко рейса за тях. Тогава към 300 участници в митинга се пробвали да пробият кордона от полицейски чиновници и да осуетят извеждането на народните представители.

По депутатите и по полицейския кордон е изсипан град от камъни, павета и бутилки. Тълпа от полупияни протестиращи изпочупили стъклата на рейсовете, в които се опитвали да влязат депутатите, се споделя в известието на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. За отбрана на народните представители и рейсовете са били ориентирани полицейски сили, които също били нападнати. При по този начин създалата се обстановка на органите на реда се е наложило да употребяват щитове за отбрана, а при директно прикосновение - и полицейски палки. В резултат на тези дейности тълпата е разпръсната по посока на бул. " Цар Освободител ".

Към 3:15 часа протестиращите са разпръснати и вследствие на тези стълкновения са засегнати 50 души, включително и шестима служители на реда. На всички потърпевши е оказана здравна помощ, се показва в известието на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

София, 11 януари /БТА/ " Гневът от жестоката икономическа рецесия в страната прерасна в петък в най-голямата демонстрация на политическо принуждение в България от свалянето на еднопартийния режим през 1989 година. То стана, откакто социалистите взеха решение да сформират ново държавно управление, пренебрегвайки апелите на опозицията за насрочване на общи избори ". Такъв е коментарът на организация Ройтер за събитията през вчерашния ден и през миналата нощ към постройката на Народното събрание. В информация от тази заран организацията оповестява и за почналия през днешния ден нов протест на последователи на опозицията на площада пред катедралата " Александър Невски ". Подробни информации за събитията към Народното събрание през вчерашния ден и през миналата нощ предадоха и организациите Асошиейтед прес и Франс прес.

На 4 февруари 1997 година номинираният от Демократичната левица за министър-председател Николай Добрев, връща връчения му на 28 януари 1997 година от новоизбрания президент Петър Стоянов мандат за сформиране на държавно управление и Консултативният съвет по национална сигурност при президента реализира съглашение за опазване на обществения мир и за осъществяване на предварителни парламентарни избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР