В 30-ата година от началото на Рок филм фест и

...
В 30-ата година от началото на Рок филм фест и
Коментари Харесай

Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя

В 30-ата година от началото на Рок филм фест и всички начинания на Дома на киното, предизвикани от устрема на Стефан Китанов да срещне киноманите с най-хубавото от безкрайния свят на киното, бе оповестена и специфичната вест за признанието, което той получава за своята дългогодишна активност - Британското посолство в София разгласи публично решението на крал Чарлз III да присъди на Стефан Китанов званието Почетен член на Ордена на Британската империя за неговите заслуги за разпространение на английското кино в България, научи ДУМА от Светлана Дамянова.
Началото е сложено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 година и 1994 година в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се осъществят двата емблематични фестивала на кино и музика Рок филм фест. През 1996 година, още веднъж взаимно с Британския съвет, Стефан Китанов показва за първи път в България цялостна ретроспектива на филмите на " Монти Пайтън " пред българската аудитория. Този специфичен фестивал - и най-важният му посетител Тери Джоунс, бе един от мотивите да се стигне до организирането и на други фестивали, в които акцент е било постоянно английското кино, с цел да се стигне до организирането и на Международния кино фестивал " София филм фест ", който през днешния ден е едно от най-важните културни събития в България, както и един от основните кинофестивали в Централна и Източна Европа. 
СФФ продължава да показва всяка година най-новите и значими произведения от английското кино, в това число през 2023 година в главното фестивално кино - Дома на киното, е показана самодейността на Британския съвет " Пет кино лентата за свободата ". През 2014 година София получи статут на " Град на киното " на ЮНЕСКО и това решение значително бе повлияно от изключителната интернационална известност на " София филм фест ", напомнят от прес офиса на фестивала.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР